Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2015 19:03:00

Ministr Herman otevřel hospitál na Kuksu, kde je i muzeum farmacie

Ministr Herman otevřel hospitál na Kuksu, kde je i muzeum farmacie

Ministr kultury se zúčastnil slavnostního otevření zrekonstruovaného Hospitálu na Kuksu. Po 20 měsících uzavření nabídne nyní tato národní kulturní památka návštěvníkům hned několik novinek – renovované nádvoří, bylinkovou zahradu či muzeum farmacie.

Rozsáhlé stavební a restaurátorské práce na Kuksu byly hrazeny z evropských peněz prostřednictvím Integrovaného operačního programu (IOP) 5.1 „Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví“.

Obnova Hospitálu Kuks, který je od r. 1995 národní kulturní památkou, je třetím dokončeným projektem financovaným z IOP, který realizuje Národní památkový ústav (v r. 2014 byla otevřena Květná zahrada v Kroměříži a vila Stiassni v Brně), v r. 2015 se otevírají ostatní – Kuks, areál zámku Veltrusy (Schola naturalis) a zámecký areál ve Valticích (Národní centrum divadla a tance).

Na šest projektů IOP v celkové hodnotě 1,8 mld. Kč dohlíží MK ČR, 5 z těchto projektů realizuje NPÚ, (6. pak Národní technické muzeum).

Podstatou realizace projektu je vzorová památková obnova areálu Hospitálu Kuks (unikátního barokního komplexu F. A. hraběte Šporka s výjimečně kvalitní sochařskou výzdobou M. B. Brauna a komponovanou barokní krajinou) a jeho adaptace na kulturní i edukační využití. Celková výše dotace činí 440 mil. Kč.

Během práce na projektu prošel Hospitál komplexní obnovou, jejíž součástí jsou restaurátorské práce na nástěnných malbách – v prvé řadě tzv. Tancích smrti - 52 výjevech, znázorňujících Smrt, která si přichází pro nejrůznější představitele své doby.

Součástí obnovy areálu je i rehabilitace zahrady

Projekt bude pokračovat přípravou navazujících aktivit: činnosti edukačního centra s výukovými programy (předpokládá se 17 specializovaných bloků, 9 partnerů, 41 edukačních programů), věnovaných farmacii, historii, památkové péči a environmentální problematice.

Ministr Herman uvedl: „Stejně jako v Kroměříži se zde, v nádherném areálu Kuksu, snažíme nejen vracet památky do života, ale především vracet život do památek. Nejedná se tedy pouze o stavební rekonstrukce, ale o jejich oživení a navrácení do života společnosti, ať už v podobě výstav, divadelních představení, nebo zajímavých a užitečných vzdělávacích aktivit.“ 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama