Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2016 6:36:00

V česko-německém sousedství potřebujeme nové impulzy

V česko-německém sousedství potřebujeme nové impulzy

Ministr kultury Daniel Herman včera obdržel v německém Sulzbach-Rosenberg Uměleckou cenu česko-německého porozumění Sdružení Adalberta Stiftera.

 Cena, kterou sdružení společně s dalšími organizacemi uděluje od roku 1994, je určena osobám, které se významným způsobem zasloužily o spolupráci mezi oběma národy a zeměmi. Laudatio na ministra Hermana přednesl bavorský ministr pro vzdělávání, kulturu, vědu a umění Dr. Ludwig Spaenle.

„V česko-německém sousedství potřebujeme i nadále nové impulzy, které jej budou udržovat při životě a nenechají znovu ožívat staré předsudky. Nesmyslné oprašování naprosto nepřijatelného principu kolektivní viny a odsudků na základě etnické příslušnosti je smutným dokladem populismu těch, kteří v lidech záměrně vzbuzují obavy z neexistujícího nepřítele. Proto je třeba zasadit se v rámci našeho sousedství a společně sdíleného evropského prostoru o to, aby nebyl evropský projekt míru a svobody ohrožen všudypřítomným populismem a krátkozrakými národními zájmy,“ uvedl ministr Herman.

Cenu uděluje Sdružení Adalberta Stiftera společně s Nadací Brücke/Most, Collegiem Bohemicem, Pražským literárním domem a Spolkem Pro Arte Vivendi. V minulosti ji získala řada významných osobností, jakými jsou například František Černý, Pavel Kohout, Reiner Kunze, Petr Pithart, biskup František Radkovský nebo Richard von Weizsäcker.

Sdružení Adalberta Stiftera je kulturní institut podporován zmocněncem Spolkové vlády pro kulturu a média. Jeho činností je především podpora kulturní výměny mezi Německem a Českem. V roce 1952 získalo sdružení od vlády Německé spolkové republiky státní finanční podporu coby kulturní instituce (na základě § 96 spolkového zákona o osobách odsunutých, vyhnaných a uprchlících). Od té doby se aktivity sdružení vyvíjí ve smyslu kulturního institutu. V rámci své činnosti realizuje kulturně-dějepisné výstavy, literárně-vědecký a literárně-historický výzkum a cíleně podporuje umělce. Po pádu železné opony v roce 1989 se činnost Sdružení Adalberta Stiftera ještě více rozšířila a začala se soustředit především na bezprostřední česko-německou kulturní výměnu.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama