Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.08.2016 23:28:04 - Oborský

Křesťanské hodnoty-co to je?

Vážený pane ministře,
Dnes 1.8.2016 jsem sledoval Vaše slovní kličkování v pořadu Interview a protože PL nabízí možnost položit Vám otázku, tak to chci učinit, i když mám pocit, že mi neodpovíte.
Otázka:
Několikrát jste se v pořadu odvolával na „křesťanské tradice“. Které jste měl na mysli? Od křižáckých výprav jste se distancoval, tak jaké další. Pálení čarodějnic, schvalování otroctví, utiskování žen, nesvobodu slova potlačování práv žen, nebo nakonec 2000 let pronásledování židů za bohovraždu, nebo snad tichý souhlas s Hitlerem a po válce ukrývání válečných zločinců. Na tom, že máme stavět? Fuj. Já si myslím, že jsou tu důležitější hodnoty, které skutečně hodnotami jsou.
Především je to“ Deklarace práv člověka“, vyhlášená přes nesouhlas církve v době francouzské revoluce. I všechny další tzv. evropské hodnoty se obtížně prosazovaly proti vůli církve. Práva žen na vzdělání a rovné postavení, včetně volebního práva, i právo být bez vyznání a další.
Bohužel, už nemám prostor. Děk

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.08.2016 7:01:01 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pane Oborský,
jsou to především hodnoty, které vycházejí z věkem sice starobylého, ale stále nepřekonaného biblického Desatera. Z něho vycházejí snad všechny morální i právní kodexy té části světa, jejíž jsme civilizační součástí. Právě proto, že dochází k jeho porušování a nedodržování, jsou na světě věci, o nichž píšete. Některé z těch popisovaných výtek však mají s historickými reáliemi pramálo společného.