Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.06.2015 9:39:58 - Frodo

USA a uprchlíci

Nemám nic proti USA. Teda za na jednu maličkost. Ve světě rozpoutala řadu válek, byť možná s dobrým úmyslem. Následky jsou ale děsivé a odnáší je nyní hlavně Evropa. Kdy ponese za své činy odpovědnost i USA? Proč my pykáme za něco, zač nemůžeme? Nezříkám se solidarity, ale neměla by být podle mě jednostranná. Nebo si myslíte, že sama Evropa problém s uprchlíky vyřeší? JAK?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2015 21:54:07 - Mgr. Daniel Herman
Vážený Frodo,
EU i USA tvoří jeden civilizační celek. Vzhledem k tomu, že vyspělé státy na obou stranách severního Atlantiku vymírají (umírá více lidí, než se rodí), nabízí se otázka budoucnosti naší, tedy euroatlantické, civiizace.
Chudé regiony jihu jsou naopak přelidněné a plné mladých lidí, kteří se chtějí dostat k bohatství severu. Je otázka, jak dlouho ještě budeme schopni odolávat tomuto populačnímu tlaku. Obrazně řečeno, jak dlouho budeme, jako stárnoucí populace, schopni zvyšovat hradby svého blahobytného světa proti narůstající přesile mladých příchozích z Afriky či Asie. Nabízí se zde obraz z historie Západořímské říše, která finálně nedokázala odolat přesile "barbarských" národů Evropy. Jenže nenastal konec světa. Vytvořila se symbiosa mezi odcházejícím světem antiky a "barbary" a vznikl základ středověké Evropy, v níž jsou kořeny naší současnosti.
Jsem přesvědčen, že něco obdobného nastává i dnes. Jedná se o dlouhodobý, vícegenerační proces. Je to apel na nás, abychom otvírali své brány těm, které chceme pozvat, aby s námi sdíleli náš prostor, akceptovali principy naší kultury a obohatili nás svou jinakostí, která však nebude namířena proti nám. Pokud toto nedokážeme, vezmou si sami, co chtějí, protože jich bude stále přibývat, a my nebudeme mít prakticky žádnou možnost spoluutvářet budoucnost Evropy či Ameriky. A to by byla škoda.