Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.02.2015 23:18:17 - cslu

ještě jednou Havel

Taky prosím o objasnění následujících několik vět z provevu V.Havla, listopad 1989 Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků...Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud za se mého volebního období nezlepší životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím .............

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2015 1:25:21 - Mgr. Daniel Herman
Vážený tazateli,
tyto citáty se objevují poměrně často a mají prokázat nevěrohodnost Václava Havla. Nejsem mluvčí Václava Havla, nejsem ani havlovský badatel a životopisec, odpovím vám tedy jako občan na základě informací, jaké mám a jsou veřejně dostupné. Text, který uvádíte, Václav Havel v této podobě nikdy neřekl. Jedná se o kompilát různých textů z různých dob a míst. Vámi uváděná verze se většinou připisuje jeho projevu z Československé televize z 16. prosince 1989. Ten je však dost odlišný. Dovolím si jen stručně ocitovat k tématům, která zmiňujete, to, co Václav Havel skutečně řekl:„Promyšlený koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální otřesy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se možná někteří z vás obávají, připravovaly desítky dobrých lidí, mezi nimiž bylo mnoho komunistů, mnoho bývalých komunistů i nestraníků.“ O svém zvolení prezidentem řekl, že se jím stane „se dvěma podmínkami: že bych byl oním prozatímním pracovním prezidentem, kterého teď potřebujeme, a že ten, který usedne na dobu pěti let do Masarykova křesla, vzejde až ze svobodně zvoleného Federálního shromáždění.“Text z televize, kteří si mnozí lidé ještě pamatují a možná jim splývá s jinými, například s novoročním projevem po zvolení prezidentem, byl celý citován denním tiskem, na internetu koluje třeba faksimile stránek Svobodného slova z 18. prosince 1989, kde je celý otištěn. Pravost tohoto textu je tedy nepochybná. K jednotlivým tématům lze říci, že Václav Havel měl pravdu, nakolik někdo v prosinci 1989 mohl odhadovat, co všechno bude. V naší zemi skutečně nedošlo k dramatickým sociálním otřesům. Například nezaměstnanost za dobu od roku 1990 do roku 1996 nepřekročila v České republice čtyři procenta. Od roku 1997 začínají naše ekonomické problémy, za které ovšem Václav Havel nemohl, kdy za jeho působení v úřadu dosahovala až deset procent.K působení v úřadu se také vyjádřil poměrně jasně, nechtěl pro sebe v přechodném období dlouhý mandát a věřil, že demokratické potvrzení příští hlavy státu má vzejít prostřednictvím parlamentu zvoleným v prvních svobodných volbách. Tak se to také stalo. I zde byl mandát kratší, byl pouze na dva roky. Zvolen byl 234 hlasy proti 50. Že volba odrážela mínění občanů je patrné z toho, že až do konce ČSFR se jeho důvěra pohybovala stále kolem 80 procent. Z funkce pak sám odešel, když mu nepodařilo zabránit rozdělení Československa. Kdo zná životopis Václava Havla, ví, že jeho názory a postoje byly vždy kontinuální, což se nedá říci o všech politicích v této zemi. V některých otázkách se vyvíjely, znám je například jeho postoj k rozpuštění vojenských paktů. Že v této věci názor změnil je pochopitelné s ohledem na to, že některé mezinárodní síly nevyužily možnost vytvořit svět založený na vyšší míře důvěry, jak v to reformátoři z počátku 90. let doufali.