Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.12.2014 9:36:17 - dantejan

proč si církev neopravuje kosteli????

zákonem bych zakázal městům a vesnicím opravovat církevní památky---dostali restituce tak at si to platí ze svého----nechce li si objekt církev opravit---zbourat---a za zbourání pozemek předat vesnici či městu----volali jste po právu ---necht je právo dodržováno !!!!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.12.2014 12:50:11 - Mgr. Daniel Herman
 

Vážený tazateli, kostely i jiné náboženské budovy jsou historické a kulturní památky, které patří neodlučně k této zemi a nejsou to pouze stavby, které náleží církvím a náboženským společnostem. Jsou součástí této země odnepaměti. Těžko si představit obrázky Josefa Lady bez kostelů. Ty nelze nahradit tzv. kulturním domem ze 70. let nebo činžákem. Turisté, kteří k nám jezdí, jeví kupodivu malý zájem o prohlídku panelových sídlišť nebo dálnice D1 či nějaké rozvodny. Zajímá je to, co je pro naši zemi specifické a na co se dá s pocitem radosti na duši dívat. V tomto smyslu jde u památek, jako jsou staré domy, paláce, zámky a zámečky a kostely, o společný zájem všech občanů, aby se to všechno nezřítilo, protože ne každá zřícenina zvyšuje prestiž země.

Také bych chtěl podotknout, že věřící jsou přece také občané této země a platí tu daně, takže by bylo poněkud nespravedlivé, aby přispívali ze svých daní na různé podniky, kterých se nikdy nebudou účastnit, a na kostelní střechu nad hlavou neměli nárok. Pokud jde o vaši poznámku, že někdo „dostal církevní restituce“, je třeba vás poněkud opravit. Církve nic nedostaly, vrací se jim asi tak třetina toho, co bylo komunistickým režimem ukradeno. Za čtyřicet let komunistické samovlády stát nechal svévolně zpustnout celou řadu památek, církevních i světských. Některé škody nepůjdou už nikdy napravit. Jak církve, tak bývalí majitelé dostali zpět často majetek v zuboženém stavu a byl to spíše danajský dar, který může některým domněle obdarovaným (ve skutečnosti okradeným) často spadnout na hlavu.

Pokud voláte po dodržování práva, je to zcela na místě a jsem samozřejmě pro. K tomu totiž také patří péče státu o dědictví minulosti, které, když ho zachováme, prospěje všem.