Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.09.2017 12:37:51 - krissus

řeji ěkný den ane ministře.

Polsko bude chtít po Němcích válečné reparace. Hovoří o biliónu dolarů. Pane ministře, máte s Německem dobré vztahy. Nebudete prosazovat ve vládě, aby Němci také vyplatili válečné reparace stanovené vítěznými mocnostmi??? Ulehčili by jste tím svědomí německých občanů za zvěrstva jejich dědů. Žádná vláda neměla právo na odpuštění těchto reparací. Jednala by proti vlastním občanům. My jsme Anglii museli za účast našich letců ve druhé světové válce zaplatit veškeré náklady.


Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.09.2017 20:19:15 - Mgr. Daniel Herman
Německu bylo na konferenci v Paříži v prosinci 1945 uloženo vyplatit ČSR, jako signatářskému státu pařížské Dohody o reparacích od Německa, válečné reparace. Dohoda počítala s tím, že cituji: „Každá signatární vláda zadrží způsobem podle své volby německé nepřátelské majetky nalézající se na území podrobeném její pravomoci, nebo jimi bude disponovati tak, aby se nemohly znovu státi německým majetkem nebo nemohly upadnouti znovu pod německou kontrolu, a odečte tyto majetky od svého podílu na reparacích.“

Výše československých reparačních nároků činila 306 mld. Kčs, vyjádřeno v dobové měně.

ČSR bylo ze strany Německa vyplaceno 230,1 mil. Kčs. Objektivní mezinárodněpolitické skutečnosti po 2. světové válce zabránily realizaci dalších plateb, mj. proto, že ČSR a SRN spolu do r. 1973 neudržovaly diplomatické styky. V průběhu 90. let se pak ČR a SRN dohodly, že křivdy spáchané v minulosti na obou stranách náleží minulosti a že nebudou zatěžovat své do budoucna orientované vztahy politickými ani právními otázkami společné minulosti. Závazky obsažené v Česko-německé deklaraci přitom obě strany od té doby důsledně dodržují.