ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2010 14:03:43

Mezinárodní úřad chladírenský, pro révu a víno. I to platíme z rozpočtu MZV

Mezinárodní úřad chladírenský, pro révu a víno. I to platíme z rozpočtu MZV

Zahraniční výbor PSP dnes projednal návrh státního rozpočtu pro rok 2011. Některé kapitoly mě překvapily a kdyby se nejednalo o peníze, které v rozpočtu znatelně chybí, tak by mě možná i rozesmály.

Zahraniční výbor PSP ČR (ZaV) dnes projednal návrh státního rozpočtu pro rok 2011 – kapitola 306 – Ministerstvo zahraničních věcí. „Členové zahraničního výboru měli řadu otázek a kompetentní pracovníci ministerstva zahraničí a financí je zodpověděli. Já mohu zodpovědně říct, že Zahraniční výbor bude velmi důsledně sledovat vývoj v této oblasti,“ řekl bezprostředně po jednání místopředseda zahraničního výboru David Šeich (ODS), který je zpravodajem tohoto bodu. Ten zároveň dodal, že jej pár věcí překvapilo. „Některé položky jsou více než překvapivé a pokud by se nejednalo o peníze, které nyní v rozpočtu znatelně chybí, tak bych řekl, že jsou i úsměvné.“

Návrh rozpočtu počítá v kapitole ministerstva zahraničí s příjmy ve výši 600 mil. Kč a výdaji cca. 5,5 mld. Kč (přesně 5 571 259 000 Kč). „Kromě již medializovaných věcí se bude potřeba zaměřit na položku mandatorních výdajů, která činí cca. 1,2 mld. Kč. Nejsem přesvědčen, že jde vždy o efektivně vynaložené finance,“ říká Šeich. Tyto mandatorní výdaje tvoří příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí. Zástupci ministerstva zahraničí a financí na jednání členy ZaV ujistili, že proběhne audit, který zjistí, zda jsou prostředky v této kapitole vynakládány účelově. „Pochyby mám např. u Mezinárodního úřadu pro révu a víno, Mezinárodního úřadu OSN pro mořské dno, nebo Mezinárodního ústavu chladírenského. Je otázkou, zda nejsme členy v podobných institucích jen proto, že nějaký úředník si rád zajede jednou ročně na výroční schůzi do příslušné země,“ říká Šeich.

Tématem byla také rekonstrukce České národní budovy v New Yorku, kterou již zkoumá NKÚ. Původní plán hovořil o ceně ve výši 235 mil. Kč, nakonec se vyšplhala na 812 mil. Kč. „Do konce roku 2011 má tato akce spolknout ještě 20 mil. Kč. Zahraniční výbor bude velmi zajímat, jak bude budova nadále využívaná a kolik bude stát její provoz,“ dodává Šeich.

Téma, které bylo v posledních dnech velmi medializované – opravy ambasád, bylo rovněž na pořadu jednání. „Budeme důsledně hlídat, aby byly zahrnuty do plánu rekonstrukcí ambasád pouze ty budovy, které jsou ve střednědobém a dlouhodobém plánu. To znamená, že se s jejich provozem do budoucna počítá. Je nesmysl, aby se budova opravila a pak danou zemi vyklidíme. Zde budu usilovat o to, abychom byli s ministerstvem ve velmi úzkém kontaktu,“ říká Šeich, který v minulosti ostře kritizoval ministerstvo zahraničí za nekoncepčnost rušení českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Je potřeba zdůraznit, že výdaje se mohou ještě redukovat a analyzovat. Jedná se o výhled 2012-2015.

Podle Šeicha by se měl klást větší důraz na koncentraci ekonomické diplomacie. „Dnes existují v některých zemích Česká centra, CzechInvest, CzechTrade a zastupitelské úřady. Tam se pak vytváří několik ekonomických strategií a stojí to samozřejmě mnohonásobně více financí.“

V otázce restrukturalizace ministerstva zahraničí má Šeich jisté pochybnosti. „Rozhodli se propustit 10% zaměstnanců a nesnížit platy. Nejsem si jistý, zda je toto rozhodnutí rozumné. To je však plně v kompetenci ministerstva,“ uzavírá Šeich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama