ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2010 16:50:12

Šeich: Podnikatelé se děsí alarmující prognózy

Šeich: Podnikatelé se děsí alarmující prognózy

Analýzy a prognózy společnosti Czech Credit Bureau nejsou pro podnikatele v České republice moc příznivé. Podle CCB stoupl v loňském roce počet bankrotů o 42 %, což je v celkovém čísle 1480 soudně vyhlášených bankrotů. Další alarmující číslo najdeme

Vidíme, že vyhlídky podnikatelů nejsou vůbec růžové a situace je více než vážná. Vláda si naštěstí tento fakt uvědomuje,  proto činní kroky ke zmírnění dopadů následků tzv. hospodářské krize. Naopak politická strana s nejvyššími preferencemi jde v přímém rozporu s tím, čemu velí zdravý rozum, co vyžadují firmy a co má přímý dopad na zaměstnance. Sociální demokracie se snaží zvyšovat daně, aby mohla zaplatit z veřejných zdrojů svou předvolební kampaň. Pokud tyto její návrhy projdou,  nepochybně se naplní „věštby“ společnosti, které předpovídají již zmíněný krach více než 2,5 tisíc firem a tím vzroste nezaměstnanost. O koloběhu, kdy nezaměstnaní lidé neodvádějí daně, neutrácí za služby a zboží, tudíž klesají některým oborům příjmy, apod. se jistě vyjadřovat nemusím. Je to fakt, který si snad všichni uvědomují.

Podnikatelé řeší nepříznivou situaci tím, že přesunují sídla svých společností do tzv. daňových rájů. Podle agentury ČEKIA stoupl počet takto převedených společností nejvíce za poslední 4 roky a to na 11 143. V daňových rájích, jako jsou Kypr, Lucembursko a další, tak nyní sídlí 3,45 % ze všech společností registrovaných v České republice. Důvodem je mj. také politická nestabilita, která otřásá Českou republikou. Krátí se tím příjmy státního rozpočtu a to rozhodně ne nezanedbatelně.

Dále nerozumím názorovému obratu sociální demokracie, i když bych na ně měl být již zvyklý. Byli to její představitelé, kteří prosazovali zavedení eura v co nejkratším termínu. Změnil se snad jejich pohled? Obrátili opět o 180 stupňů? Vypadá to tak, jejich návrhy opatření jsou v přímém rozporu s tím, aby bylo euro co nejdříve zavedeno. A připomínám, že euro je něco, po čem podnikatelé volají už dlouho.

Na závěr si dovolím malou úvahu. Je leden a do voleb zbývají asi 4 měsíce. Sociální demokraté nejspíš sází na to, že politická paměť občanů je krátká a mají tendenci si přikrášlovat minulost. Věřím, že tomu již tak nebude. Opatření navrhované sociální demokracií mohou zasáhnout nás všechny. Až další lidé, jejich známí, příbuzní a kolegové ztratí práci, pak si mohou ukázat prstem na ty, kteří to zavinili. A nebudou to podnikatelé, nadřízení ani vedení podniků. Budou to lidé, kteří umožní přijetí zákonů, jenž zvýší daně a tím zatíží zaměstnavatele.

David Šeich
poslanec PSP ČR za ODS
předseda Unie malých a středních podniků

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama