ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2010 15:04:22

Vyjádření podnikatelů ke zprávě OECD

Vyjádření podnikatelů ke zprávě OECD

Podnikatelé hodnotí dnes zveřejněnou zprávu OECD.

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría představil dnes v Praze Ekonomický přehled pro Česko. Podnikatelů se dotýká nemalá část této zprávy. Gurría mj. vyzval k přátelskému prostředí pro podnikatele a to formou snižování překážek vstupů na trh, posilování hospodářské soutěže, uvolněním regulace trhu práce a také snížením administrativy. „Je to rozumná výzva,“ říká předseda Unie malých  a středních podniků David Šeich. „Je potřeba si uvědomit, že díry ve státní pokladně nelze lepit pouze neustálým zvyšováním daní. To povede k dalšímu zmrazení platů a snižování pracovních míst. Lidé budou více utrácet, tím pádem posilovat ekonomiku, jen když budou mít práci a jistý příjem. Je to nekonečný koloběh, kde vše souvisí se vším,“ dodává.

Důkazem jsou výsledky o vývoji maloobchodních tržeb, které dnes vydal Český statistický úřad. Ty vypovídají o tom, že maloobchodní tržby v únoru meziročně klesly o 2,1 procenta. V porovnání s lednem tohoto roku je to pokles o 0,5 procenta. Jak upozorňují analytici, jedná se o sedmnáctý pokles v řadě. „Lidé si nejsou jisti existenční stránkou svých životů, jsou opatrnější a tím brzdí ekonomiku. Nelze jim ale nic vyčítat. Jistotu opravdu zatím mít nemohou a do voleb ani mít nebudou. Pro zlepšení stavu je potřeba přijmout reformy a novely zákonů, které teď leží u ledu,“ hodnotí David Šeich.

V oblasti daní podnikatelé souhlasí s návrhem OECD s preferováním navyšování nepřímých daní, kdy by se mělo jednat zejména o daně spotřební, ekologické a majetkové, namísto přímého zdanění příjmů z práce a kapitálu. „Jak jsem měl možnost zaznamenat z reakcí některých členů Unie malých a středních podniků, tak jsou rádi, že OECD vyzdvihlo také problém rozdílného přístupu k zaměstnancům a samostatně výdělečným osobám hlavně ve zdanění práce a kapitálu. Tohle je problém, se kterým se zatím čeští zákonodárci nedokážou vypořádat,“ říká Šeich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama