Mgr. Ing. Pavel Němec

  • SOCDEM
  • Olomoucký kraj
  • Ústavně právní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2010 10:22:30

ČSSD chce chránit před tzv. katalogovými podvody

ČSSD chce chránit před tzv. katalogovými podvody

Dnes, 17. února 2010, projednává Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu návrh novely obchodního zákoníku řešící tzv. katalogové podvody, kterou předložila do Poslanecké sněmovny ČSSD.

Při tzv. katalogových podvodech dochází za pomocí nekalých praktik k nezamýšleným registracím v katalozích pochybné úrovně za cenu, která mnohonásobně převyšuje cenu obvyklou za služby obdobného charakteru a z jejichž podstaty přitom zřetelně vyplývá, že by je nikdo průměrně rozumný nikdy nemohl vědomě uzavřít. Plnění požadované za tuto registraci pak nepoctivá katalogová firma v mnohých případech důsledně vymáhá prostřednictvím nevybíravého a velmi propracovaného psychologického a právního nátlaku včetně rozhodčích řízení a řízení u zahraničních orgánů.

Mezi poškozenými subjekty jsou vedle stovek občanů, drobných živnostníků nebo velkých firem i desítky až stovky veřejných institucí, mezi nimiž lze jmenovat např. Policejní prezídium, některé okresní soudy, Nejvyšší správní soud, stejně jako desítky měst a obcí či krajské úřady, nemocnice, školy a divadla, dokonce i církve. Tento výčet prokazuje, že žádný subjekt není a nemůže být vůči tomuto nekalému jednání katalogových firem imunní.

Česká republika patří v rámci EU z tohoto hlediska k nejpostiženějším zemím, kam dokonce přenášejí některé zahraniční nepoctivé katalogové firmy část svého podnikání a poškozují tak pověst ČR v zahraničí.

Problémem katalogových podvodů se zabýval i Evropský parlament. Navrhovaná právní úprava v tomto směru vychází i ze Zprávy Evropského parlamentu ze dne 13. 11. 2008, která byla přijata výraznou většinou europoslanců dne 16. 12. 2008. Navržená úprava jde v řešení přímo k jádru věci a přebírá osvědčený a doporučený nástroj. Inspiruje se mj. právní úpravou v Rakousku (kde poměrně dobře funguje) a z části vychází ze Sněmovnou dosud neprojednaného vládního návrhu "velké" novely Občanského zákoníku.

Novela rozšiřuje možnost využití prostředků ochrany proti nekalým soutěžním praktikám na všechny poškozené subjekty, tedy nejenom na přímé konkurenty nebo spotřebitele. Proto zavádí obecnější pojem zákazník, když se v tomto inspiruje vládním návrhem novely Občanského zákoníku. Novela však především po vzoru Rakouska omezuje inzerci v rámci podnikatelské činnosti. Jakékoliv marketingové nabídky registrace v katalozích musí podle novely obsahovat jednoznačně a zřetelně vyjádřenou informaci, že tato inzerce je výlučně nabídkou na uzavření smlouvy a nejedná se tak o pouhou bezplatnou inzerci, jak tyto aktivity na první pohled působí.

Novela bude v dalším legislativním procesu doplněna o omezení v oblasti rozhodčího řízení tak, aby bylo zabráněno zneužití rozhodčích doložek v případě uzavírání spotřebitelských smluv, neboť katalogové společnosti v poslední době využívají k prosazení svých "práv" právě institutu řešení sporu rozhodcem, kterého si ovšem sami určí. Tím dochází k potlačení práv podvedeného subjektu, bez reálné možnosti právní obrany.

Návrh novely řešící katalogové podvody prošel prvním čtením na půdě Sněmovny dne 3. 2. 2010, návrh má být projednán ve zkrácené lhůtě. Opakuji, že dnes je tato novela na programu jednání sněmovního Ústavně právní výboru.

Pavel Němec, předkladatel a poslanec za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama