Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2014 6:44:16

Blíží se konec snu o ukrajinské jednotě?

Blíží se konec snu o ukrajinské jednotě?

Nejnovější události na Ukrajině mně nenechávají chladným.

Při sledování nynějších událostí na Ukrajině jímá hrůza, co ještě dalšího může v této východoevropské zemi přijít. Zmatky a nečinnost vlády a jejich orgánů společně se  stále sílící troufalostí demonstrantů mě začíná přesvědčovat, že Ukrajina stojí na prahu rozpadu.

 A abych hned nebyl v úvodu tohoto článku přiřazen k dalším tzv. odborníkům na Ukrajinu, s nimiž se nejen v PS roztrhl pytel, ale musím zde uvést, jak je mi Ukrajina blízká. Poprvé jsem navštívil Ukrajinu v roce 1995. V době, kdy by se tam odvážil jen málokdo. Za posledních 18 let jsem tuto zemi navštívil cca 50 krát. Mám zde rodinné vazby, známé, přátele, se kterými jsem v kontaktu, takže vím co se zde děje. Ukrajina je mi blízká a mám o ní znalosti jako o žádné jiné zemi kromě Česka.  Zajímá mne nejen současnost, ale i dějiny. Proto mě velice dojímá, když čtu články rádoby odborníků, kteří tuto zemi nikdy nenavštívili a udělují nám ty správné názory na vývoj v této zemi.  Toliko o mé povědomosti. Ale zpátky k věci.

 Kde jsou kořeny těchto dnešních událostí. Události mají základ v daleké minulosti, kterou už ani běžný dnešní Ukrajinec nepamatuje. Ukrajina  ve svých současných hranicích je konglomerátem území patřících v minulosti okolním státům. Dnešní Ukrajina vděčí za  tuto svou územní  velikost rozpínavému feudálnímu a posléze bolševickému Rusku. Válkami či jejich hrozbami byly velké části dnešní Ukrajiny odloupnuty od okolních států. Celý západ Ukrajiny s centrem Lvovem byl staletí součástí Polska, Podkarpatská Rus deset století součást Uherského království s malou dějinnou epizodou v podobě přičlenění  k naší první republice.  Oblasti severní Bukoviny a Budžaku (dnešní Izmajilsko) patřilo ještě před válkou Rumunsku. Jižní oblasti byly součástí Osmanské říše a získány Ruskem po těžkých bojích. Sever tzv. Polesí mimo jiné snad kolébky Slovanů, součást Litvy. Východní oblasti byly dlouho pod jařmem Zlaté hordy a posléze tyto kozácké oblasti ovládnuté Ruskem. Krym jako zvláštní případ byl připojen administrativně až v padesátých letech Nikitou Chruščovem. S touto ztrátou se dnešní Rusko nikdy nesmířilo a ani nesmíří.

 Po rozpadu SSSR a vznikem samostatné Ukrajiny v roce 1991 se Ukrajina potácí na vlnách nacionalismu. Vždy při návštěvě této země mne tak vypjatý nacionalismus  uhodí do tváře. Něco podobného u nás neznáme. Tehdy se začal zdát sen o ukrajinské národní jednotě. Stát poskládaný z mnoha etnik a národností  může spojit jen něco silného. Kupříkladu víra, silná ruka nebo idea v etnicky jednotný ukrajinský národ. Ten však i přes mohutnou převýchovu státu  ani po 22 ročním trvání pokročil jen málo. Již při volbě prezidenta Janukovyče padl jeho slib o doučení se ukrajinské řeči. Po několika letech je v mluvě Viktora Janukovyče znát jistý pokrok. Nic však nemění na tom, že nejméně celá oblast východně řeky Dněpr  a Krym je ruskojazyčná a s vazbami na Rusko. Západní oblasti jsou silně prozápadní a nacionalisticky vypjaté. Na budoucnost Ukrajiny mají obyvatelé těchto oblastí jiný názor. Je tedy na pováženou,  kam až se tyto odstředivé tendence pohnou.

 V rámci těchto událostí opět padá slovo revoluce. Ještě před pár lety to byla tzv. Oranžová revoluce. Když pozorně sleduji současné události a porovnám je s těmi, co přinášela  Oranžová revoluce, tak to ve mne vzbuzuje obavy,  jaká vláda bude nastolena v případě vítězství těchto sil. Podpora  těmto silám se mi zdá ne zcela na místě. Podpora poslance  Schwarzenberga   tomuto hnutí se ukazuje jako chyba, podobně jako podpora Kosova. Poškozuje náš stát a vztahy s Ukrajinou.

 Stává se Ukrajina kolbištěm dvou  velkých a ne zcela přátelských bloků  EU a Ruska?

  Snaží   se tyto velké bloky Ukrajinu ovládnout? Nepochybuji o tom, že tu takové snahy jsou a budou. Nebude brzkým výsledkem tohoto klání rozpad Ukrajiny? Je tohle přijatelné řešení, když už žádný z těchto bloků nedokáže tuto zemi ovládnou natrvalo?  Musíme si počkat na výsledek. Ale při pohledu na události dnešních dnů mne jímá hrůza, co ještě přijde v této zemi, ale při znalosti mentality Ukrajinců u mne převládá názor, že žádná analogie s rozpadem Československa Ukrajinu nečeká.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama