ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2016 17:36:09

Nula hodin

Nula hodin

Článek analyzuje nový fenomén v oblasti zaměstnávání lidí na tzv. smlouvy na nula hodin.

 

Smlouva na dobu určitou, neurčitou, o dílo, o provedení práce. To vše charakterizuje současný pracovní svět. Nicméně se v poslední době vynořil nový typ zaměstnávání lidí. Je jím smlouva na nula hodin. Tento typ smlouvy si ve své podstatě vymohly nadnárodní korporace a jimi ovládaný globální kapitál. Tento typ smlouvy mu totiž umožňuje, aby si se zaměstnanci de facto dělal, co se zlíbí.

O co jde ve smlouvě na oněch „nula hodin“? Je to naprosto jednoduché. Nemáte žádnou pracovní dobu od - do. Z toho plyne, že vás zaměstnavatel může do práce povolat, kdy se mu zachce. Představte si jednoduchou situaci. Spíte, je brzy ráno. Řekněme kolem páté hodiny ranní. Pokud nevypínáte telefon, tak vám zazvoní a na druhé straně se ozve váš zaměstnavatel se slovy: Nebudím? Potřebovali bychom Vás co nejdříve mít v práci. Můžete přijít? Vy zcela jistě neodmítnete, takže pronesete: samozřejmě a co nejrychleji vyrazíte do práce. Tento typ smlouvy Vás tedy drží v pasti tzv. prekariátu (slovo je složeno ze slova prekérní – nepředvídatelné a proletariát – dělnictvo) Jste sice zaměstnaní, ale žijete v naprosté nejistotě (oproti například proletariátu před rokem 1989, který měl jistoty). Nemůžete si naplánovat volný čas, dovolenou, prostě žijete ve vzduchoprázdnu. Zdá se Vám, jako by se celý svět spikl proti všem a hlavně proti Vám. V pracovním procesu rovněž nemáte žádnou jistotu. Směny se u smluv na nula hodin často rozepisují jen týden dopředu. Pokud navíc nemáte za týden odpracován určitý počet hodin, tak jste trestáni, protože prostě nemusíte do práce – zaměstnavatel Vás vždy nemusí zavolat. Sotva si vyděláte na zaplacení základních poplatků. Do kategorie „nulových“ pracovníků můžeme zařadit například prodavače v nadnárodních řetězcích rychlého občerstvení typu McDonald nebo Costa Coffé, Starbuck Coffé company a mnohé další – supermarkety nevyjímaje.

Armáda těchto nových pracovníků se začíná rozmáhat i u nás. Statistiky sice nejsou přesně k dispozici, protože podřadnou práci nelze přesně definovat, ale jedná se o práci na částečný úvazek nebo dobu určitou (dle statistik OECD je v ČR 6% částečných úvazků a 8% na dobu určitou). Respektive se jedná o takové zaměstnání, kdy je váš příjem nižší, než vaše výdaje na život. Z výše uvedeného plyne, že takových zaměstnání je celá řada. Zaměstnanci se začínají vyskytovat v tzv. „časových zónách“. Chodí na třísměnný provoz a to poměrně často. Nemohou si moc vybírat, protože by byli okamžitě propuštěni. Je narušována jejich schopnost rozlišovat, zda je den nebo noc. Často jsou odtrženi od reality. Takto destruktivní typ zaměstnávání na smlouvu na nula hodin způsobuje i komplikace v jejich zdraví. Bojí se, že o práci přijdou a tím pádem mají deprese. Nový typ smluv vyhovuje jen jedinému – nadnárodnímu kapitalismu, který požaduje co největší flexibilitu. Již ho ale nezajímají důsledky pro lidi a společnost, kteří požadují jistotu a nikoli nejistotu.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama