Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2023 14:32:00

Česká republika uvítala návrh Spojených států sjednat dohodu o spolupráci

Česká republika uvítala návrh Spojených států sjednat dohodu o spolupráci

Projev na 14. schůzi Senátu České republiky 12. července k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany.

 Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, předkládám vám k projednání návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany, která byla podepsána ve Washingtonu, D.C., dne 23. května 2023. V době, kdy nedaleko našich hranic stále probíhá brutální ruská vojenská agrese, je v bezpečnostním zájmů České republiky prohloubit obrannou spolupráci právě s Spojenými státy americkými. Spojené státy jsou naším nejdůležitějším existence, který garantuje obranu naší země i celé Severoatlantické aliance. Proto Česká republika uvítala návrh Spojených států sjednat dohodu o spolupráci v oblasti obrany, běžně nazývanou jako DCA, která by upravila právní postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území České republiky. Dohoda nedává ozbrojeným silám USA právo pobývat na území České republiky a jejich pobyt sociální vždy schválit vláda nebo Parlament České republiky podle článku 43 Ústavy České republiky. Pokud bude pobyt amerických ozbrojených sil schválen podle článku 43 Ústavy, právní postavení vojáků se bude následně řídit dohodou. Konkrétní aktivity amerických ozbrojených sil během jejich pobytu na území České republiky budou vždy realizovány na základě domluvy mezi Českou republikou a Spojenými státy. Vyjednávání textu dohody zahrnovalo 4 kola jednání za účasti vyjednávacích týmů České republiky a Spojených států i řadu dalších, dílčích jednání o specifických otázkách. Český vyjednávací tým byl složen z odborníků na jednotlivé tematické oblasti. Byli to vlastně kolegové z ministerstva obrany, zahraničních věcí, spravedlnosti, financí, vnitra i dopravy. Dílčí záležitosti byly dle potřeby projednávány s experty dalších resortů a úřadů. Sjednání dohody umožní intenzivnější praktickou spolupráci mezi českými a americkými ozbrojenými silami, zejména v souvislosti s zajišťováním obrany východního křídla Severoatlantické aliance, ale i logistickou podporou spojeneckých aktivit, posilováním vojenské infrastruktury, zvyšováním interoperability našich ozbrojených sil. V neposlední řadě i vojenským vzděláváním a společným výcvikem a cvičením. S ohledem na povahu závazků České republiky obsažených v dohodě je nutné, aby obě komory Parlamentu vyslovily v souladu s článkem 49 Ústavy souhlas s její ratifikací, kterou následně provede prezident republiky.

Dohoda bude prováděna primárně v gesci ministerstva obrany, které bude jejím prováděcím orgánem a bude koordinovat jak spolupráci s americkou stranou, tak součinnost s ostatními ministerstvy a ústředními správními orgány, jejichž působnosti se dohoda týká.

Předkládaný materiál byl projednán senátním VZVOB na 10. schůzi dne 20. června 2023. Tento výbor svým usnesením č. 63 souhlasil s ratifikací dohody mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany. Stejně tak prošel 28. června 2023 prvním čtením na plénu Poslanecké sněmovny PČR a dnes ráno byl projednán a schválen sněmovním výborem pro obranu. V odpoledních hodinách bude tento návrh projednán zahraničním výborem.

Chtěla bych vám všem, kteří jste se i účastnili v listopadu roku 2022 debaty na téma DCA, kdy jsem zejména kolegy senátory a poslance z výboru zahraniční, pro obranu a pro bezpečnost informovala o tom, co bude obsahem této dohody, tak bych chtěla vám všem poděkovat za vaše podněty, za vaše připomínky i za to, že jste i v rámci diskuse s veřejností tak vysvětlovali, k čemu ta dohoda DCA slouží ČR, jak je pro ČR důležitá. Není důležitá pouze pro ČR, tato dohoda byla signována, schválena již 23 zeměmi. ČR měla by být tou zemí 24. Já pevně věřím, že se tak v nejbližších dnech stane.

V tuto chvíli vám děkuji za pozornost a jsem připravena odpovídat na vaše otázky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama