Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2024 15:27:59

Pouze dostatek peněz nám může zajistit bezpečí

Pouze dostatek peněz nám může zajistit bezpečí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prohlášení bývalého prezidenta Trumpa.

Prohlášení bývalého prezidenta Trumpa vnímám do určité míry jako součást předvolební rétoriky, která ovšem samozřejmě odráží mínění značné části populace USA, která si nepřeje, aby Spojené státy nadále dominantním způsobem dotovaly obranu Evropy. Volání po tom, aby každý ze spojenců naplňoval své závazky a vydával dostatek peněz na svou i kolektivní obranu, je dlouhodobé. Trump na toto apeloval již v době svého prezidentského mandátu. Není to tedy nic nového.

Bohužel, některé evropské země probrala z iluze míru a bezpečí až válka na Ukrajině. Jsem ráda, že Česká republika se díky naší vládě chová v tomto zodpovědně a že jsme přijali maximum kroků k tomu, abychom na obranu vydávali alespoň onen minimální závazek 2 % HDP. Neděláme to kvůli NATO, děláme to kvůli sobě. Pouze dostatek peněz nám může zajistit bezpečí a také garanci, že za námi spojenci budou v případě potřeby stát.

Věřím, že závazky vyplývající z Washingtonské smlouvy jsou natolik silným poutem, že by všichni v případě napadení přišly každému z členů NATO na pomoc. My bychom se tak určitě zachovali. To ale není bianco šek pro černé pasažéry. NATO je o odpovědném přístupu všech, jinak postrádá smysl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama