Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2022 11:41:00

V zájmu urychlení darovaly firmy materiál resortu obrany

V zájmu urychlení darovaly firmy materiál resortu obrany

Vláda České republiky schválila na návrh ministryně obrany Jany Černochové další dar Ukrajině, tentokrát materiál od českého obranného průmyslu.

  Ministerstvo obrany obdrželo materiál v hodnotě 17 mil. Kč od společností Česká zbrojovka, Holík International, DSS a Sellier & Bellot. Vláda České republiky obratem schválila bezúplatný převod tohoto materiálu Ukrajině.

„Děkuji zástupcům všech zapojených zbrojařských firem, že v této nelehké době našli během několika dní materiál, který Ukrajina nutně potřebuje k obraně proti Putinově agresi,“ uvedla ministryně Černochová, která s představiteli obranného průmyslu v této věci jednala v neděli 27. února 2022.

Konkrétně zbrojaři darují stovky kulometů, útočných pušek, samopalů, více než 100 tisíc nábojů do nich a zhruba tisícovku taktických rukavic. V zájmu maximálního urychlení celého procesu darovaly firmy materiál resortu obrany, který po schválení vládou zajistí jeho předání ukrajinské straně.

Jedná se již o pátou dodávku vojenského materiálu, včetně této zásilky tak její ozbrojené síly dostaly nebo dostanou materiál o celkové hodnotě více než 650 milionů korun. Česká republika nejprve již na konci ledna rozhodla o daru 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 mm o hodnotě 36,6 mil. Kč.

Krátce po vypuknutí násilí na Ukrajině pak v rychlém sledu vláda rozhodla o daru tisíců pušek a pistolí spolu s miliony nábojů za více než 188 mil. Kč a následně také o daru z bezpečnostních důvodů blíže nespecifikovatelné těžké techniky o hodnotě téměř 400 mil. Kč. Ze zásob Armády ČR byl ve středu 2. března darován vojenský zdravotnický materiál v celkové hodnotě 20,885 mil. Kč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama