Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2023 15:16:00

Zastavování bezvýsledných exekucí se týká rovněž náhrady nákladů

Zastavování bezvýsledných exekucí se týká rovněž náhrady nákladů

Projev na 69. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2023 k exekučnímu řádu

 Krásné odpoledne, dámy a pánové.

Zákonem č. 286/2010 Sb., kterým se mění občanský soudní řád, exekuční řád a některé další zákony, byla do exekučního řádu zařazena zvláštní právní úprava - zastavování bezvýsledných exekucí, v nichž nedošlo po dobu šesti let ani k částečnému uspokojení vymáhané povinnosti a exekucí není postižena nemovitá věc. Tuto dobu je možno prodloužit opakovaně o další tři roky, pokud oprávněný složí zálohu na další vedení exekuce, nejvýše však na 12 let. V exekučních řízeních, v nichž přede dnem 1. ledna 2022 byla vyznačena doložka provedení exekuce nebo v nichž usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci, se do výše doby bezvýsledného vymáhání počítá i doba před účinností zákona, neuplyne-li však dřív než 1. ledna 2023.

Právní úprava zastavování bezvýsledných exekucí se týká rovněž náhrady nákladů exekuce. Náklady bezvýsledné exekuce se určují ve výši minimální odměny a paušální náhrady hotových výdajů a tyto náklady se uspokojují ze zálohy na náklady exekuce nebo ze zálohy na další vedení exekuce. Přesahuje-li výše nákladů exekuce výši složené zálohy, právo (práva?) soudního exekutora na náklady exekuce v části přesahující výši složené zálohy zaniknou.

Projednávaný materiál tak navrhuje zakotvit, aby soudnímu exekutorovi vzniklo v exekuci, zastavené pro bezvýslednost, právo na paušální náhradu nákladů na úkony spojené se zastavením bezvýsledné exekuce ve výši 750 korun plus DPH, a to vůči státu. Podmínkou je, že exekuční řízení bylo zahájeno před 1. lednem 2022 a před tímto datem v něm byla vyznačena doložka provedení exekuce, popřípadě usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci.

S ohledem na skutečnost, že bezvýsledné exekuce podle uvedené právní úpravy mohou být zastavovány již od 1. ledna 2023, je namístě předpokládaný postup směřující k náhradě nákladů spojených se zastavením bezvýsledné exekuce uplatnit co nejdříve. Doplněním této právní úpravy je možno předejít případným rizikům spojeným s tím, že by stávající stav mohl být shledán protiústavním. Navrhuje se zde, aby Poslanecká sněmovna podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovila s tímto návrhem souhlas již v prvním čtení.

Dále se v této souvislosti navrhuje, aby zákon nabyl účinnosti již dnem následujícím po dni jeho vyhlášení.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama