Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.09.2015 12:47:22 - Trojta

Paní Čeronochová,

dle jakých indicií usuzujete na imperiální politiku Ruska? Nevšiml jsem si, že by Rusko od vypuknutí ukrajinské krize nějak expandovalo. Nevidím ani snahu o obsazení celé Ukrajiny nebo o napadení pobaltských států, jak nás média obzvlášť v loňském roce strašila. Podle mě jsou aktivity Ruska spíše obranného charakteru, ale možná mi nějaké informace unikly, takže budu rád, když mě sdělíte, které země v současné době Rusko dobývá, případně na které se chystá(Sýrii můžete vynechat)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.10.2015 9:36:16 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

nevím, proč bych měla vynechávat Sýrii, kde už Rusové bojují, ale dobře. Skutečnost, že Rusko v současnosti vojensky expanduje, je zřejmá i z jejich skokového navyšování zbrojních výdajů  a nákupu nové techniky za stovky miliard. Nebo si myslíte, že jí budou ukazovat jenom na Rudém náměstí, či v muzeu? Zároveň činí i další skryté kroky k posílení svého vlivu. Nedělám si iluze o tom, že separatistické síly na východě Ukrajiny nejsou pod vlivem Kremlu, že na tomto území nepůsobí byť jediný ruský voják nebo že ruské tajné služby neoperují v zemích bývalého východního bloku. Vždyť před jejich zesílenou aktivitou i na území České republiky v posledních letech varují také pravidelné zprávy Bezpečnostní informační služby. Zkušenosti s ruskou imperiální povahou máme historicky velice špatné, a tak by bylo zapotřebí, aby ruské deklarace o mírotvorbě, demokracii nebo lidských právech byly následovány činy. Nevěřím ale, že se tak stane. To se daleko spíše dočkáme pokračující destabilizace států s Ruskem sousedících. Vždyť prezident Putin se nikdy netajil se svým projektem zvaným „Novorusko“, který rozhodně lze realizovat i mnoha jinými způsoby než jen otevřeným válečným konfliktem!

Jana Černochová