Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.09.2015 13:49:12 - Naďa L.

Uzavřít či neuzavřít hranice?

Když se v důsledku uprchlické krize obnoví kontroly na hranicích. Myslíte si, že pak bude vůle je zas rušit? Nemůže se z dočasného stát velice snadno trvalé? A co bude pak? Konec volného pohybu, konec společné měně, volnému hospodářství atd?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.10.2015 9:40:24 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

svobodný pohyb osob považuji za jednu z hlavních výhod členství v EU, kterou má rozhodně smysl zachovat. Je třeba si uvědomit, že neselhal Schengen jako takový, ale selhaly některé členské státy, které nesou odpovědnost za zabezpečení vnější hranice EU. Dočasné uzavření hranice samozřejmě není optimálním řešením, nicméně za současné situace, kdy kontrola nad pohybem imigrantů po prostoru EU není jinak možná, je to jediná správná možnost, která se nabízí. Myslím si, že si jsou všechny členské státy dobře vědomy toho, že v případě trvalejšího uzavření hranic a zavedení kontrol, by došlo k poškození všech, kteří se na tomto projektu podíleli a podílejí. Zrušení Schengenu dle mého názoru není v ničím zájmu, nemyslím si tedy, že by následovalo trvalé opatření tohoto druhu. S variantou dočasného znovuzavedení kontrol na hranicích je třeba počítat i v našem případě, a to s ohledem na možnost vytvoření nových uprchlických tras přes naše území v důsledku uzavření hranic jiných států. Pokud by se toto riziko ukázalo jako reálné, vláda by k tomuto kroku měla zcela jistě přistoupit, neboť ani na „pouhý“ tranzit tisíců migrantů nejsme adekvátně připraveni.

Jana Černochová