ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2011 15:28:00

Dnešní postavení akreditační komise je přežité

Dnešní postavení akreditační komise je přežité

Ministr Dobeš diskutoval o přípravě zákona o VŠ a navštívil maturanty.

Ministr Josef Dobeš navštívil v pátek 13. května na pozvání poslankyně Dagmar Navrátilové Olomoucký kraj. Svoji návštěvu zahájil  na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde se setkal s rektorem  Miroslavem Mašláněm i s širší reprezentací univerzity. Dále ministr Dobeš navštívil vyhlášené Slovanské gymnázium v Olomouci a Střední školu řezbářskou v Olomouci.

 Ministr Dobeš vyslechl informace rektora o fungování univerzity i plánovaných činnostech, ocenil výborné čerpání univerzity z fondů Evropské unie. Následně představil reprezentaci univerzity pracovní návrh věcného záměru zákona o vysokých školách a vysvětlil stanovisko ministerstva k některým bodům. Avizoval rovněž změny v podobě státních maturit. V příštím roce budou maturitní zkoušky začínat dříve a pořadí zkoušek bude obrácené. Nejprve proběhnou písemky a teprve po nich se budou konat ústní zkoušky. Přítomní diskutovali s ministrem především o kvalitě státních maturit a jejich zohlednění při přijímacím řízení ke studiu na veřejných vysokých školách. Ministr řekl, že je důležité, aby se maturity staly v budoucnu rovnocennou náhradou za přijímací řízení.

 Hovořilo se také o způsobu akreditací a budoucnosti akreditační komise. „Všichni víme, že její dnešní postavení je přežité a je potřeba najít jiný model," vysvětlil ministr. Dalším tématem rozhovoru byl nový systém financování, který by měl začít fungovat od roku 2012. Ministr Dobeš chce rovněž najít řešení pro dnešní devalvaci docentských a profesorských titulů. „V téhle věci jsem pro zavedení pevných kritérií daných zákonem. Nedovedu si představit, že bychom pokračovali v trendu, kdy je za jeden rok jmenováno sto čtyřicet nových profesorů. Tento trend není udržitelný." Ministr pak vyzval k širší diskusi o věcném záměru zákona, která by měla přispět ke shodě v některých dosud sporných bodech. V listopadu by měl být materiál předložen vládě.

  Rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň reagoval slovy: "Oceňuji, že vedle aktuálních otázek probíhajících státních maturit byl pan ministr připravený na diskusi o financování veřejných vysokých škol a o věcném záměru zákona o vysokých školách.  Tato diskuse byla velmi věcná a otevřená, takže odkryla některé rozdílné pohledy na dílčí body reformních návrhů, ale současně zazněla podpora  reformě veřejných vysokých škol orientované na posílení kvality vysokých škol a vedoucí k zefektivnění jejich činnosti."

  Další zastávkou ministra bylo Slovanské gymnázium Olomouc. Zde ministr Dobeš společně s místní poslankyní Dagmar Navrátilovou osobně kontroloval průběh maturit. Navštívili dvě maturitní třídy, kde probíhala ústní zkouška z fyziky a dějepisu. Ministr se také setkal s vedením školy a řešil konkrétní připomínky učitelů ke státní maturitě. Na následném brífinku pak poděkoval všem pedagogům za obětavost při realizaci státních maturit.  Zároveň přislíbil, že pro příští rok se harmonogram státních maturit změní tak, aby výsledky ze zkoušky mohly zohledňovat vysoké školy.  

  „Od příštího roku tak nejdříve budou centrálně na konci dubna písemky, z nich budou výsledky pro vysoké školy. Poté budou v květnu na školách probíhat ústní zkoušky. Posunout chceme také opravné termíny z října na září, aby studenti, kteří selhali jen proto, že neunesli stres, měli možnost k přijetí na vysokou školu," uvedl ministr Dobeš s tím, že státní písemná zkouška vysokým školám postačí pro nastavení kritérií k přijímacímu řízení. Toto řešení podporuje i poslankyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová. „Jako bývalá kantorka dobře vím, co učitele i vysoké školy v případě státních maturit nejvíc trápí. Ve spolupráci s panem ministrem Dobešem budeme tyto nedostatky odstraňovat, mezi první změny tak určitě bude patřit zmíněná změna harmonogramu zkoušek."

  Ministr Dobeš se během návštěvy Olomouckého kraje krátce setkal i s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.  

  Další ze zastávek ministra pak byla na střední škole řezbářské v Tovačově. Škola poskytuje jednak obory s maturitou, ale také učňovské obory. Ministr Dobeš při návštěvě jasně deklaroval podporu učňovských oborů, za doprovodu náměstka hejtmana Pavla Sekaniny si pak prohlédl práce studentů. Vedení školy pak ujistil, že bude řešit problém, který by v tomto případě měli mistři, kteří učí na této škole a nemají maturitu. Podle dříve schváleného nařízení by totiž od roku 2014 nemohli vyučovat. Ministr Dobeš s tímto nařízením nesouhlasí a hodlá ho změnit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama