Mgr. Petr Gazdík

  • STAN
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2014 15:21:46

Starostka byla obviněna neprávem, řekl soud. To už se ale lidé nedozví

Starostka byla obviněna neprávem, řekl soud. To už se ale lidé nedozví

Bývalou starostku Moravské Nové Vsi Janu Krutákovou nyní soud očistil z obžaloby, podle které uzavřela pro obec nevýhodnou smlouvu.

Kauza zároveň ukázala, že čeští konzumenti zpravodajství se v naprosté většině případů z médií o podobném soudním očištění nebo stažení obvinění v mediálně exponovaných kauzách velmi často nedozví. I neprávem obviněný člověk je tak pro většinu národa odsouzený navždy. Z mediální analýzy od společnosti Newton Media ostatně vyplývá, že lidé mají pětkrát menší šanci zaznamenat pozitivní informace o jejím průběhu oproti těm negativním.

„Od roku 1998 jsem pracovala ve vedení obce a mým krédem vždy bylo, že starosta se musí starat o blaho svých občanů, nikoliv o své. V roce 2010 jsme po jednání v zastupitelstvu a radě přijali smlouvu, která byla později označena jako nevýhodná. Na základě toho jsem byla obviněna a odsouzena k podmíněnému trestu za zneužití pravomoci veřejného činitele,“ říká bývalá starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková, jejíž trest soud nyní zrušil. „Pominu-li finanční stránku věci, jedná se o absolutní dehonestaci člověka. Lidé z obce začali přecházet na druhý chodník, nikdo se se mnou nebavil a můj zdravotní stav se po všech stránkách zhoršil. Najít zaměstnání pro mě byl zásadní problém,“ dodává Krutáková.

Hnutí Starostové a nezávislí prosí česká média, která informovala o obvinění a odsouzení Jany Krutákové, aby rovněž přinesla zprávu o pravomocném zbavení všech obvinění.

„Jednání policie je v České republice často nestandardní. Jednou obviněný člověk je pro většinu populace navždy gauner i přesto, že obvinění bylo smyšlené a nezakládalo se na pravdě. A pokud se jedná o politika, je prakticky vyřízený,“ říká první místopředseda STAN Petr Gazdík. „I v tomto bychom se měli přiblížit západním standardům: politik očištěný soudem by měl mít nárok na přiměřenou pozornost médií, zvláště těch, která o jeho kauze informovala, a tím i možnost do politiky se vrátit. A samozřejmě soudní řízení by nemělo trvat celou řadu let,“ dodává Gazdík.

Z mediální analýzy, kterou si STAN nechali vypracovat od společnosti Newton Media, vyplývá, že média dávala daleko více prostoru negativně vyznívajícím příspěvkům, než těm kladným. Z toho plyne i značně rozdílný mediální dopad; zatímco příspěvky ohledně odsouzení zasáhly asi 45 procent populace České republiky nad 15 let, informace o zrušení trestu zaznamenalo jen 9 procent z nich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama