Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2010 15:43:57

K reorganizaci zdravotních ústavů

K reorganizaci zdravotních ústavů

Řeč na 77. schůzi PSP ČR, 18.3.2010

Děkuji za slovo, pane předsedající.

Dámy a pánové, dovolte, abych se velmi krátce vyjádřila k bodu, který je na programu dnešní schůze. Na rozdíl od mých mnoha předřečníků a předřečnic, kteří a které se nedrželi příliš tématu, tak já bych skutečně jenom v několika bodech shrnula, o co v tomto bodě jde.

Za prvé. Podpora zdraví a prevence je základním zdravotnickým oborem a má být proto dostupná všem občanům. Není tedy vhodná koncentrace jen do jednoho či dvou center.

Za druhé. Kladný vliv podpory zdraví a primární prevence na zdravotní stav obyvatel je nesporný a podpora zdraví garantovaná státem v žádném případě nesnižuje zodpovědnost lidí za vlastní zdraví.

Za třetí. Ministerstvo zdravotnictví nikdy neprovedlo kompletní analýzu obsahu zajištění realizace a efektivity podpory zdraví a primární prevence v České republice. Vždy se, a to i na žádost zdravotního výboru, kam chodím pravidelně, omezuje maximálně na nic neříkající analýzu ekonomickou a personální. Vůbec už nebyly definovány priority ani záměry dalšího rozvoje, ani zpracovány koncepční, personální a materiální požadavky pro tento obor.

Za čtvrté. V tomto oboru opravdu sporná nezbytnost úspor je řešena bezprecedentním způsobem, pouze propouštěním zaměstnanců s plnou odbornou kvalifikací a mnohaletou praxí v oboru.

Za páté. Zrušením regionálních pracovišť Státního zdravotnického ústavu dojde nejen k omezení podpory zdraví a primární prevence, ale také k uvolnění prostoru pro subjekty, které disponují dostatkem financí pro cíleně zaměřený marketing, a je zřejmě předstupněm ODS tolik oblíbené privatizace. Není divu, vždyť jde o více než čtyři miliardy korun.

A za šesté. Je naprosto nesporné, že bez opory v zákoně číslo 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, jsou neoprávněně rušena regionální pracoviště Státního zdravotního (?zdravotního?) ústavu a jejich činnost, která nebyla ztrátová, právě naopak, je postupně vykonávána soukromými laboratořemi a jsou prováděny další změny zásadního rozsahu včetně personálních.

Z těchto důvodů podporuji jménem poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy usnesení přednesená panem poslancem Hovorkou a předsedou zdravotního výboru panem poslancem Krákorou.

Já vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama