Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2010 14:36:20

Ministr Heger hrobařem českého zdravotnictví?

Ministr Heger hrobařem českého zdravotnictví?

Vyjádření Soni Markové, stínové ministryně KSČM, k radikálnímu snižování platů zdravotníků.

Špatné zprávy pro pacienty neberou konce. Od momentu zveřejnění programu nové krajně pravicové koaliční vlády je pacientům jasné, že budou muset sáhnout o hodně hlouběji do svých peněženek, aby dostali potřebnou zdravotní péči, a to alespoň v takovém rozsahu jako doposud

Postupné navyšování již zavedených, nic neregulujících poplatků je, bohužel, smutnou skutečností. Nyní přišla další facka do tváře českého zdravotnictví v podobě radikálního snížení platů zdravotníků.

Ti, kteří před volbami pozorně naslouchali nářkům českých lékařů a sester na výši jejich příjmů, nyní, když jejich hlasy dostali, nejen že nepřidávají, ale uberou průměrně o 6150 Kč měsíčně. Což ale ve skutečnosti pro lékaře znamená snížení o 2820 až 13 080 Kč! Podle prezidenta České lékařské komory je »povídáním Ovčí babičky« tvrzení pana ministra Drábka, že platy budou dorovnány osobními ohodnoceními.

S panem Kubkem lze zřejmě souhlasit, když se zároveň avizuje snížení celkového množství finančních prostředků ze státního rozpočtu na platy. Možná může být pochopitelná asociální snaha ministra práce a sociálních věcí radikálně snížit tarifní tabulky, ale je naprosto neuvěřitelné, že ministr zdravotnictví za »své« lidi vůbec nebojuje. Slova »já už bych to netlačil nikam dál« a rozhodnutí, že o platech s Drábkem jednat nebude, jsou u tohoto médii i odborníky opěvovaného manažera a lékaře důkazem, že mu nejde ani o zdravotníky, ani o pacienty. Naskýtá se otázka, o co tedy bude ve svém resortu usilovat.

Zatím z toho všeho plyne pro české zdravotnictví pouze jediná jistota: stále méně veřejných peněz a mnohonásobně více soukromých finančních prostředků od pacientů. To v konečném důsledku znamená, že kvalitní zdravotní péče bude k dispozici jen pro toho, kdo si to draze zaplatí. Pro ostatní bude zdravotnictví téměř nedostupné. Konečně dosáhneme pro pravici (která dlouhodobě tvrdí, že lidé zdravotní péči stejně většinově zneužívají) kýženého cíle: prázdné ordinace s dostatečným počtem bohatých a odpočinutých lékařů, kteří budou elitě kdykoli k dispozici. Koaliční vládě ODS, TOP 09 a VV se tak postupně daří »pokrok« v podobě návratu do předminulého století. Zbývá jediné - aktivně se bránit a zásadně odmítnout snižování přístupu ke kvalitní zdravotní péči. Jednou z možností jsou blížící se komunální a senátní volby.

Soňa Marková, poslankyně PČR a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama