Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2010 19:00:00

Otázky pro paní Filipiovou

Otázky pro paní Filipiovou

Bývalá ministryně zdravotnictví za ODS Daniela Filipiová si sice nepobyla na tomto postu příliš dlouho, ale stihla si vysloužit nelichotivou charakteristiku »Julínek v sukních«.

Pravdivost tohoto označení opět dokázala na sobotní ideové konferenci ODS, kde se snažila obhájit »modrou« vizi českého zdravotnictví.

Nutno konstatovat, že se občané ČR skutečně nic převratného nedozvěděli. Za zaznamenání však stojí její některé výroky. Například slova o tom, že bezplatné zdravotnictví je falešná iluze, která zabíjí. K tomu je třeba dodat, že iluzí je především stále dokola opakovaná lež o zdravotnictví zadarmo. U nás vždy byla a je i nyní zdravotní péče hrazená z povinného veřejného zdravotního pojištění. Ostatně i v Listině základních práv a svobod, která je součástí naší Ústavy, se píše o bezplatné zdravotní péči z povinného veřejného zdravotního pojištění. Můžeme tedy mluvit o tzv. zdravotní dani, kterou si lidé platí, když pracují - tedy většinou, dokud jsou mladí, zdraví a zdravotní péči moc nepotřebují - v dobré víře, že až budou nemocní a třeba i staří, tak tuto pro ně nezbytnou péči v potřebné kvalitě dostanou.

Pro generaci dnešních důchodců to však tak jednoduché není. Celý život poctivě pracovali a platili. Nyní tuto péči skutečně čerpají, protože s věkem přišly i nemoci. Místo toho, aby jim společnost za roky práce a hodnoty, které vytvořili, poděkovala, byli asociálními pravicovými politiky označeni za simulanty, kteří většinově zneužívají zdravotní péči. Dokonce poslanec za ODS Šťastný při jednání v Poslanecké sněmovně opakovaně vypočítával, jak důchodci ve velkém utrácejí za alkohol, hru na automatech, za psaní esemesek a cigarety. Z těchto zvrácených a pravicí stále dokola omílaných důvodů tedy následovalo udělení »spravedlivého« kolektivního trestu v podobě zdravotnických poplatků u lékaře, v lékárnách a na pohotovostech. A to ve stejné době, kdy se ze zdravotnického systému ubraly miliardy příjmů zastropováním plateb do zdravotního pojištění těch nejbohatších a zmrazením plateb za státní pojištěnce. V situaci, kdy se každoročně »ztratí« ze zdravotního sytému až 20 miliard korun. Tedy místo toho, aby se zabránilo vysávání veřejných peněz do soukromých kapes, sáhlo se jednoduše do kapes těch, kteří zdravotní péči nejvíce potřebují. Nemilosrdně všem bez rozdílu, bez ohledu na jejich sociální situaci.

Podle paní Filipiové je prý rozumná spoluúčast nutná a poplatky nezbytné. Co si však představuje pod pojmem rozumná spoluúčast u seniorů žijících z pár stovek, které jim zbudou po zaplacení bydlení a jídla? Jaká je podle paní senátorky rozumná spoluúčast u zdravotně postižených žijících na hranici životního minima? Jak velká je rozumná spoluúčast nezaměstnaných, jejichž řady se stále rozšiřují, když práce není a v dohledné době ani nebude? Na tyto otázky jsme od paní Filipiové odpovědi nedostali. Ony tam vlastně ani nepadly. Jak by také mohly? Ti, kteří by je mohli položit, v potemnělých řadách sálu ideové konference ODS určitě neseděli. S takovými se »mo(u)dří« mužové a ženy nesetkávají. Ostatně pro takové – »neschopné a nemajetné« - Vize 2020 určena rozhodně nebude.

A mimochodem, paní Filipiová, je to právě vámi propagované modré zdravotnictví s nálepkou »jen pro bohaté«, které by mohlo zabíjet… ty, kteří nebudou mít dost peněz na drahou zdravotní péči.

Soňa Marková, stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama