Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2011 17:44:00

Plzeňská teplárna je skvělý příklad dobrého přístupu k obnovitelným zdrojům

Plzeňská teplárna je skvělý příklad dobrého přístupu k obnovitelným zdrojům

Ministr navštívil Plzeňský kraj.

Ministr Tomáš Chalupa navštívil město Plzeň a chráněnou krajinnou oblast Český les. Při své cestě jednal s místními představiteli a starosty Plzeňského kraje, prohlédl si teplárnu, která spaluje biomasu, a navštívil unikátní místa Českého lesa i pohraničí.

Ministr se na úvod cesty zúčastnil sněmu Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Ve své prezentaci starostům představil nejaktuálnější informace o programu Zelená úsporám a způsob, jakým bude Ministerstvo životního prostředí dál v řešení problémů postupovat. Tomáš Chalupa seznámil starosty i s aktuálně otevřenými výzvami Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

Tomáš Chalupa jednal s primátorem města Plzně Martinem Baxou a sešel se i s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem. Spolu mluvili o starých ekologických zátěžích nebo Národním parku Šumava.

Ministr s delegací následně navštívil plzeňskou teplárnu. Plzeňská teplárenská a.s. zásobuje teplem 40 tisíc domácností, od roku 2003 spoluspaluje biomasu s uhlím. V roce 2010 uvedla do provozu tzv. „zelený blok“, což je zařízení na výrobu energie z biomasy o tepelném výkonu 35 MWt.

„Plzeňská teplárna je skvělým příkladem optimálního postoje k obnovitelným zdrojům energie,“ řekl ministr Tomáš Chalupa. „Po necelém roce od spuštění zeleného bloku je zřejmé, že dochází k významným úsporám spotřeby uhlí a tedy i ke snižování množství znečišťujících látek. Vnímám to jako důležitý krok ke zlepšování kvality ovzduší a stavu životního prostředí na Plzeňsku,“ dodal ministr.

Odpoledne ministr navštívil Chráněnou krajinnou oblast Český les, a to oblast Kateřinského a Nivního potoka, kde žije bobr evropský. Dál delegace pokračovala po Naučné stezce Vodní svět, kde se nachází unikátní vodní ekosystému Českého lesa. V přírodní rezervaci Podkovák se pak ministr seznámil s fenoménem rašelinišť Českého lesa.

Svou návštěvu ministr životního prostředí zakončil ve Staré knížecí Huti. Cestou podél bývalé železné opony si připomněl zaniklé obce a Národní přírodní památku Na požárech, která byla zřízena na ochranu tetřívka a rašelinných a podmáčených lučních společenstev.

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii z návštěvy ministra Tomáše Chalupy v Plzeňské teplárně.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama