Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2014 15:46:54

Práva menšin nejsou černobílá, pane premiére

Práva menšin nejsou černobílá, pane premiére

Vážený pane Sobotko, toto si přečtěte a při čtení můžete předčítat komisaři Rady Evropy pro lidská práva Nilsu Muižnieksovi. Tento komisař nás totiž před rokem upozorňoval na růst protiromských nálad v Česku.

 Vážený pane Sobotko,

toto si přečtěte a při čtení můžete předčítat komisaři Rady Evropy pro lidská práva Nilsu Muižnieksovi. Tento komisař nás totiž před rokem upozorňoval na růst protiromských nálad v Česku. Chvályhodné, že mu tolik záleží na právech menšiny, potýkající se s problémy. Opravdu se ale jedná o problém způsobený jen „bílou“ většinou, jak nám bývá neustále předhazováno ze strany profesionálních obhájců lidských práv? Je správné dělit společnost na „zlou a utlačovatelskou většinu“ a „diskriminovanou a hodnou“ menšinu?

Problém je mnohem komplikovanější, než si je Nils Mužniekis ochotný připustit. Smutným případem jsou nedávné incidenty ve vesničce Strýčkovice na Domažlicku. Donedávna to byla poklidná vesnička jako stovky dalších. Změna ale nastala, když se zde usadil romský klan a přibyli v něm lidé navrátivší se z výkonu trestu. Pro vesnici nastalo bez jakékoli nadsázky období teroru.

Členové tohoto klanu chodí opilí po vsi a vykřikují, že starousedlíci jsou cituji: „bílé svině“ a vyhrožují cituji: „rozsekáním sekerou a vypálením domů“.  Aby toho nebylo málo, smějí se místním do obličeje, že se jim nemůže nic stát, protože mají papíry na hlavu. Jeden místní muž byl málem ubit k smrti a nedávné vymlácení skel jednoho z domů dlažebními kostkami obrátilo celou vesnici vzhůru nohama a představovalo pomyslnou poslední kapku. Lidé, kteří byli útokem postiženi, mají doteď strach o svůj život.

Svět není černobílý

Atmosféra strachu panuje v celé vesnici, o čemž svědčí i skutečnost, že dotázání odmítali uvést své jméno. Vyjádřil se k celé záležitosti Nils Mužniekis, jemuž lidská práva tolik leží na srdci? Vždyť se jedná o porušování domovní svobody a zásah do základních práv druhých.  O žádném takovém vyjádření zatím nevím a dost silně pochybuji, že by se tento evropský komisař k něčemu takovému měl, nejsou-li obětí „vždy utlačované“ menšiny.   

Neustálé stavění menšin do role oběti ničemu nepomůže.  Naopak v lidech náležejících k oné většině posílí latentní rasismus, když vidí, že jejich romským spoluobčanům vše projde a lidem se měří dvojím metrem. Respektovat práva druhých musí být povinností všech členů společnosti a platí to stejně pro příslušníky většiny i menšin. I většina se může stát obětí, jak je patrné nejen z případu vesnice Strýčkovice.   Až si to konečně uvědomí i samotný Nils Mužniekis, budeme mít důvod k oslavě.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama