Mgr. Václav Snopek, CSc.

  • KSČM
  • Pardubice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2010 14:10:38

Za současný marasmus může pravice

Za současný marasmus může pravice

Ještě krátce po převratu v roce 1989 bylo zaměstnáno v pardubické Prokopce, jinak Továrnách mlýnských strojů (TMS), 3600 zaměstnanců a účetní hodnota podniku byla 780 milionů Kč.

S postupnými změnami majitelů vznikaly z podniku malé firmy, znehodnocoval se výrobní potenciál, klesal odbyt, a tak se nikdo nedivil, že v roce 1998 byl na podnik vyhlášen konkurz. Dnes tam policisté honí bezdomovce.

Smutný je pohled na zplanýrovaný pozemek v Hrochově Týnci, kde od 1. října 1970 stál Cukrovar československo-polského přátelství, jenž ročně zpracoval na 300 tisíc tun cukrové řepy, která se pěstovala v okolí. Stát se po převratu cukrovaru vzdal a privatizoval jej. Posledním majitelem byla firma Eastern Sugar ČR, která v něm zaměstnávala přibližně 400 lidí. Rozhodla se však pod tlakem Evropské unie všechny své cukrovary ve střední Evropě zavřít, včetně tří v České republice. Jako příčinu podnik uvedl direktivu Evropské komise, která požaduje snížení výroby do roku 2010. Podobných příkladů můžeme uvést více.

V loňském roce ukončilo svoji činnost, jinak řečeno zkrachovalo, nejvíce firem v novodobé historii Pardubického kraje. Zatímco v roce 2008 postihl bankrot 28 firem, které mají sídlo v kraji, loni už jich bylo 44. A letošní rok bude podle odborníků ještě horší. Zkrachovaly například Vitka Brněnec, ústecká textilka Perla, slévárna v Hnátnici, soudy zahájily insolvenční řízení s choceňskou firmou Kögel, ve stejném městě zcela zanikla společnost AQ okna, s koncem roku skončil například přeloučský výrobce betonových dlažeb Beta.

Bankrotů bude letos ještě více, varují odborníci, a podle ředitele pardubického Úřadu práce Petra Klimpla letos počet bankrotů ještě vzroste. Mimo jiné i proto, že na konci roku 2009 padl historický rekord - míra nezaměstnanosti v kraji vystoupala na 9,6 procenta. Kromě 44 zkrachovalých firem vyhlásilo v kraji bankrot i sedm podnikatelů - fyzických osob.

Slovo krize dnes zná každý občan. Převážně se hovoří o důsledcích, ale méně o příčinách. Jen okrajově se diskutuje o krizi jako selhání systému. Lidé si stále častěji kladou otázku, zda takovéto jevy jsou nutné a zda jim nebylo možné předejít.

Hospodářská krize je hmatatelná i v české ekonomice. Komunisté bili na poplach již dlouho dopředu. Vláda ČR ujišťovala a přesvědčovala národ, že naše ekonomika je zdravá, prosperující a že se vlastně o nic vážného nejedná. Nevyvozovala závěry ze skutečností, že podniky ztrácely zakázky; bankovní úvěry nezbytné především pro malé a střední podniky se stávaly nedostupnými a drahými; podniky se dostávaly a stále jsou v platební neschopnosti; že dochází k omezování výroby; zkracování pracovní doby; propouštění zaměstnanců a odbourávání sociálních výhod.

Nejen o tom by měli přemýšlet voliči, kteří ještě donedávna dávali hlasy pravicovým stranám, které jsou zodpovědné za uvedený marasmus!

Václav Snopek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama