Michal Rada

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2010 15:44:53

Zpoplatnění datových zpráv je podraz nejen na veřejnou správu

Zpoplatnění datových zpráv je podraz nejen na veřejnou správu

Již několik týdnů vím o záměru vlády na zpoplatnění datových zpráv. Svůj názor na tento podraz nejen na veřejnou správu jsem vyjádřil již mnohokrát. Ostatně, byli jsme to právě my z ČSSD, kteří začali tento záměr otevřeně kritizovat.

Chápu potřebu Miroslava Kalouska, aby se mu něco z "jeho" zlaťáků rozkutálených na úřady vrátilo zpátky do "jeho" pokladničky. Se vší tou parádou kolem českého e-governmentu si ostatně právě Ministerstvo financí nikdy nedělalo moc starosti. Finanční úřady nám zákony v této oblasti vesele porušují dál a na lepší časy se evidentně neblýská ani po dosednutí Zdeňka Zajíčka na  náměstkovský post. Tohle jméno mě na tom ostatně mrzí nejvíc. Byl to právě Zdeněk Zajíček z ODS, se kterým jsme tehdy jako s náměstkem ministra vnitra pro e-government dlouze a zapáleně diskutovali. A vždy jsme se shodli na tom, že jediný správný způsob je, aby tento systém byl pro koncové uživatele zcela zdarma.

Ono slovo "zdarma" přitom není tak úplně pravdivé, protože všechny úřady, ale také třeba právnické osoby musely a stále musejí vynakládat nemalé finanční prostředky na to, aby jejich systémy s datovými zprávami uměly vůbec pracovat. Předložená novela zákona, kterou se zavede povinnost platit za odeslané datové zprávy, která je zjevně spíše z  pera Ministerstva financí než z pera "odborníků" na Johnově ministerstvu, pak zamrzí o to víc, že je tedy pod ní svým způsobem spolupodepsán i Zdeněk Zajíček. Na jeho obhajobu musím uznat, že dělat náměstka zrovna Miroslavu Kalouskovi asi není nic jednoduchého, obzvlášť, když jsme od začátku slýchali, že "nikdo z ODS mu do toho kecat nebude", ale to na celé věci nic nemění.

To nejzávažnější na tom je, že úřadům se oficiálně prakticky nic neřeklo. Ano, proběhlo meziresortní připomínkové řízení, kde se většina ústředních úřadů vyjádřila proti tomuto záměru. A ano, na různých konferencích vystupovali pod rouškou neoficiality různí představitelé Ministerstva vnitra a sem tam tento záměr "naťukli". Vláda ale o tomto zákoně jednala až tuto středu. Jistě si ministři Kalousek a John nemyslí, že jim projde onen trapný a zaběhlý trik se zrychleným projednáváním zákona jenom proto, že "si to chlapci pozdě připravili".

Výsledkem je, že úřady, které si již teď sestavují své vnitřní rozpočty, vlastně netuší, zda a kolik si mají na datové zprávy připravit. A celý efekt s ušetřením financí z všeobecné pokladní správy, ze které se datové zprávy platí dosud, tak naprosto ztrácí smysl. Závěrem jsou dva efekty: Jednak peníze nepůjdou provozovateli, tedy České poště, ale příjemcem je Ministerstvo financí a jednak se tím nezanedbatelný obnos z rozpočtů úřadů vrátí zpět do státní kasy. Výsledek tedy veškerý žádný, až na vztyčený prst ministra Kalouska (doufejme, že ukazováček) vůči úřadům a samozřejmě naprostá demotivace a demoralizace veřejné správy v této oblasti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama