Miroslava Němcová

  • ODS
  • Praha 1
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2010 8:32:00

Má-li být EU důveryhodná, musí začít sama u sebe

Má-li být EU důveryhodná, musí začít sama u sebe

Projev předsedkyně PSP ČR u příležitosti 3. světové konference předsedů.

Vaše excelence, vážené dámy a vážení pánové,

dnešní zasedání se pomalu končí, dovolte mi, abych byla co nejstručnější.

Všichni mluvíme o roli parlamentů. Na toto téma se nevede diskuse pouze zde. Velmi citlivě fungování ústavodárného sboru posuzují občané v zemích, kde jsme zvoleni.

Česká republika má za sebou parlamentní volby. Vedle velkých témat voleb, jimiž se stala ekonomická krize, boj proti korupci a například nutnost přijmou důchodovou reformu, kladli občané České republiky důraz na styl politiky i na hospodárný chod všech institucí, které si ze svých daní platí.

Proto jsme po těchto volbách redukovali počet parlamentních funkcionářů, proto se snížil počet ministerstev, proto se snažíme nalézat maximální úspory, abychom snížili veřejné zadlužení. Nechceme připustit ohrožení finanční stability naší země a chceme zachovat dobrou úroveň veřejné správy.

Tento úkol je zaměřen dovnitř naší země, ale i navenek. Hodláme dodržovat své závazky a budeme efektivně pracovat v organizacích, jejichž jsme členy. Nebudeme však podporovat jejich neúčelné rozšiřování spojené s nárůstem byrokracie a se zvyšováním finančních nároků na jejich provoz.

A to je též naše dnešní téma. Mluvíme o možnosti transformace této organizace. V návrhu rezoluce, zejména v článku 33 vidím více rizik než výhod.

Rizikem je ono zvyšování byrokracie i výdaje státních rozpočtů našich zemí. A v mnohých, sáhněme si do svědomí, opravdu není kde brát. Co má být výhodou mi úplně jasné není, pominu-li výhody, které by získali představitelé této organizace. Ale kvůli tomu se opravdu scházet nemusíme.

Dovolte jeden banální příklad toho, kde se bere skepse mnohých občanů v České republice ke zřizování či rozšiřování různých institucí. Mluvím o Evropském parlamentu, o jednom notoricky známém problému. Neumíme po celé roky doma vysvětlit přesuny na plenární zasedání mezi Bruselem a Štrasburkem. Naši občané jsou přesvědčeni, že jde o bohapusté plýtvání.

Jsem si jista, že změnu , tak jak je navržena v rezoluci, MPU nepotřebuje. K vyššímu respektu u občanů povede spíše její úsporné a profesionální fungování. Ostatně MPU je dnes respektovaným partnerem a dokáže svůj vliv dobře uplatnit mezi ostatními mezinárodními organizacemi, včetně OSN. Za tuto dlouhodobou práci chci všem, kteří na ní mají podíl, poděkovat.

Vážené dámy a vážení pánové,

věřím, že známe svou odpovědnost. Věřím, že jsme si každý na své vlastní politické kariéře ověřil, že se vyplácí stát pevně na zemi a rozhodovat tak, aby občané neztráceli důvěru ke státu či institucím, které si platí a zřizují.

Víme, jak klíčová je svoboda jednotlivce, hospodárná správa země a samozřejmě demokratické parlamenty. To, jak pro blaho občanů poslanci pracovali, se vždy rozhodne ve volbách. Mysleme na to i v překrásné Ženevě.

Děkuji vám za pozornost.
Miroslava Němcová, 1. místopředsedkyně strany a předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama