Miroslava Němcová

  • ODS
  • Praha 1
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2010 9:44:44

Martina - královna rybníků

Martina - královna rybníků

V noci ze soboty na neděli, kdy byla ve Vancouveru Martina Sáblíková poprvé na startu, se ve Žďáře a okolí moc nespalo.

Viděla jsem okna osvícená modravým světlem obrazovek a dojímalo mě to. Představovala jsem si rodiče té štíhlé dívky, z níž sálá energie. Nikdo nemůže prožívat takové chvíle silněji než máma a táta. Jejich dítě jde před celým světem zúročit léta dřiny, jejich dítě může nebo nemusí uspět. Vždyť se to v životě stává každému. I ti nejlépe připravení, ti kteří si šli pro talent a výdrž dvakrát, když se rozdávalo, i  na ty čeká v životě prohra.

Představovala jsem si všechny, kteří Martině drží v naší zemi palce a věděla jsem, jaké povzbuzení to pro ni je. Ale také tíha. Tolik probuzených nadějí, tolik očekávání, tolik touhy, aby česká vlajka vlála nejvýše. Během závodu mi bušilo srdce jako určitě všem. Navíc nejsem schopna se dobře zorientovat  v desetinách  a setinách sekund, které určovaly rozdíly mezi závodnicemi v jednotlivých kolech. A tak jsem jenom držela pevně palce a opakovala jako mantru: „ musí to vyjít, musí to vyjít". A vyšlo to.

Jásali jsme, dali si skleničku slivovice a nemohli do rána usnout. Emoce, to je pěkné nadělení. A druhý den se rozeběhly nadšené ohlasy ze všech stran. Nejvíc se mi líbil titulek : Martina, královna rybníků. Protože to je poklona pro ni i pro naši nádhernou krajinu na Vysočině. Je v tom srdce, které každý opravdový vítěz musí do závodu dát.Američtí novináři kroutili hlavou, z jakých podmínek se vítězka vyšvihla do světové extratřídy.Jistěže je profesionální sport náročný na prvotřídní podmínky. Vždyť jaký význam se připisuje například materiálu a tvarování kombinéz, existují celé výzkumné týmy, které stále vymýšlejí novinky. A výsledkem je třeba půlvteřina zlepšení na dlouhé trati. A takové časy dnes rozhodují.

Přesto jsem šťastná za ty rybníky. Tam je totiž začátek lásky k bruslení u nás. Jako děti jsme jiné možnosti neměly a přesto snad všichni mí spolužáci byli na ledě suverénní. Kluci hráli hokej, my holky jsme se učily přešlapování, trošičku jsme kroužily piruetky a skákaly jednoduché skoky. Bylo to sportování jak má být. Byla v tom i hra. Bruslení nám zůstalo na celý život. A když někdy vyjde ta nádherná zima s velkými mrazy a zamrznou hladce rybníky, vždycky se tam potkáváme.

Martině vedle ohromného poděkování přeji pevné zdraví a hlavně: aby ji to stále bavilo a přinášelo jí rychlobruslení radost.

Miroslava Němcová
1. místopředsedkyně PSP ČR
18. 2. 2010, pro časopis Mlejn

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama