PaedDr. Ivo Strejček

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2010 12:19:00

Regulace hedgeových fondů nepomůže ani neuškodí

Regulace hedgeových fondů nepomůže ani neuškodí

Občanští demokraté zdráhavě podpoří regulaci hedgeových fondů. Výsledný kompromis, za který Unie vděčí především členským státům, evropské ekonomice neublíží.

Jak ale připomíná europoslanec a mluvčí ODS pro hospodářské a měnové otázky Ivo Strejček, regulace těchto fondů případným dalším krizím nezabrání.

"Hedgeové fondy i tzv. fondy private eqiuty (soukromý majetek akciových společností) byly pod soustavnou palbou levice před krizí i během ní. Jejich činnost byla totiž vždy obtížně regulovatelná," říká europoslanec Ivo Strejček. "Trvám ale na tom, že žádný z těchto fondů za krizi odpovědný nemůže být. Pokud na finančních trzích vznikaly vysoce rizikové produkty, bylo to právě kvůli pokusům o státní zásahy. Finančníci tak byli nucení hledat - a nacházeli - nové nástroje, nové způsoby podnikání."

Hlavní spor se v uplynulých měsících vedl hlavně o podnikání fondů neregistrovaných na území Evropské unie. Správa významných fondů často sídlila v některé z daňově neutrálních oblastí (Švýcarsko, Kajmanské ostrovy apod.). V případě drastického omezení jejich evropských aktivit, po kterém toužila evropská levice, by se podnikatelé ve členských státech dostali do dramatické konkurenční nevýhody a začali by Evropu opouštět.

Podle kompromisní verze Rady, ke které se nakonec přiklonil i Evropský parlament a kterou ODS podpořila, budou muset mimoevropské fondy získat jakýsi "evropský pas", tedy registraci v libovolném členském státě.

"Riziko, že Evropa přijde o celé jedno odvětví finančního podnikání, se tak významně sníží. Vlk se nažere a koza zůstane celá," dodává Ivo Strejček.

PaedDr. Ivo Strejček, člen VR, předseda RS ODS Vysočina a předseda OS ODS Žďár nad Sázavou a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama