PaedDr. Josef Novotný

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2010 10:29:51

Karlovarsko trápí nekvalifikovaní pedagogové

Karlovarsko trápí nekvalifikovaní pedagogové

Hejtman jednal s ministryní školství o pomoci kraji

Dostupnější vzdělávání pro zdravotní sestry, řešení problémů s nekvalifikovaností učitelů nebo nový projekt zaměřený na pohybové aktivity školáků - to byla témata včerejšího setkání hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného s ministryní školství Miroslavou Kopicovou.

„Požádal jsem paní ministryni, zda by mohla navýšit směrná čísla uchazečů o studium z Karlovarského kraje, kteří chtějí navštěvovat Fakultu zdravotnických studií ZČU Plzeň. Přislíbila, že se tak stane,“ uvedl hejtman. Znamenalo by to především, že by více uchazečů z našeho kraje mohlo absolvovat připravovaný nultý ročník dalšího vzdělávání na středních zdravotnických školách v regionu, pak nastoupit přímo do 2. ročníku bakalářského studia na fakultě. Ministryně jej také informovala o chystané novelizaci zákona, kterou by se změnila striktně požadovaná vyšší úroveň vzdělávání sester.

Karlovarský kraj dlouhodobě trápí vysoká nekvalifikovanost pedagogů, především na základních školách. Proto hejtman popsal ministryni postup dosavadního jednání zejména s Fakultou pedagogickou Západočeské univerzity v Plzni o zřízení odloučeného pracoviště v našem regionu. Vzhledem k možnostem fakulty přijímat jen omezený počet uchazečů však zatím ke zřízení pobočky nedošlo. „Domluvili jsme se, že ministerstvo rovněž navýší směrná čísla počtu uchazečů o studium pedagogické fakulty pro zájemce z našeho regionu, kteří by tak nemuseli dojíždět za studiem do jiných vzdálenějších míst,“vysvětlil hejtman.Podle Miroslavy Kopicové budou také během dvou týdnů vypsány výzvy pro pedagogické fakulty, jež budou zaměřeny na dotování projektů zabývajících se dalším vzděláváním pedagogických pracovníků. Fakulty a krajská vzdělávací střediska by měla organizovat semináře, kde si mohou doplnit pedagogické vzdělání například učitelé odborných předmětů.

Hejtman představil ministryni projekt zaměřený na pohybové aktivity dětí, který by měl vést k vyšší intenzitě sportování žáků na prvním stupni základních škol. Na školách by působil proškolený koordinátor sportovních volnočasových aktivit, který by připravil pro děti na každý den atraktivní pohybové vyžití. Projekt by byl zaměřen také na míčové hry, které jsou pro děti ve věku 6 až 10 let pod vedením zkušených trenérů zajímavou alternativou. „Ministryně přislíbila tento projekt podpořit tím, že bude připravena výzva v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tak se otevře školám možnost získat na projekt dotaci,“ dodal hejtman.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama