ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2010 20:30:00

Máme dost peněz na pálení léků?

Máme dost peněz na pálení léků?

Zbytečně nakoupené vakcíny proti prasečí chřipce musely být zlikvidovány.

Okurková sezóna letos snad ani nehrozí. Nová vláda vládne, záplavy zaplavují, ropa v Mexickém zálivu už neteče, pořád se něco děje, média o tom s chutí informují a komentátoři to s ještě větším gustem komentují. Je zajímavé, že některé věci však jakoby za komentář ani tolik nestály. A přitom jsou závažné až dost.

Zaujala mě například informace o nutnosti zlikvidovat zcela zbytečně nakoupené vakcíny proti prasečí chřipce v hodnotě desítek miliónů korun. O medicíně něco vím a je jasné, že lék, kterému skončila expirační doba, už použít nelze. Problém je hysterie, se kterou se ve velkém tyto vakcíny nakupovaly, když médii na celém světě kolovala neméně hysterická varování před světovou pandemií "swineflu".

Jen několik moudrých glosátorů tehdy zmínilo, že jde opět o další z nafouknutých bublin, do kterých dují hlavně marketingoví specialisté farmaceutických firem. A ejhle. Zcela zbytečně nakoupené vakcíny se teď potichu spálily, protože nepomohly, nebyl nikdo, komu by mohly pomoci a tak je to jediná cesta, aby alespoň nemohly uškodit.

Jenomže ony uškodily. Všem občanům, kteří v téhle zemi platí daně, vzaly z kapes zase hrst drobných. Podobných plýtvání vidíme okolo sebe pořád spoustu a z těch hrstí drobných už jsou dávno oblé ruličky modravých bankovek. Pořád to nekončí.

Případ nešťastné vakcíny je jen jeden z mnoha. Ale apeluji snad posté na zdravý úsudek a selský rozum těch, kdo o veřejných penězích rozhodují. Vynalézavost těch, kdo vydělávají na hlouposti a naivitě, prostě nezná mezí. Už jsme tu měli ptáky, pak prasata. Kdypak někdo vymyslí třeba chroustí mor přenosný na člověka a zároveň s tím i zázračný lék, který tuto metlu lidstva zázračně přemůže? Mám pocit, že to je jen otázka týdnů a měsíců. Už tu totiž dlouho nic podobného nebylo...

MUDr. Pavel Sušický, předseda OS Ústí nad Labem a senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama