ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2010 10:16:00

Už sedláci věděli…

Už sedláci věděli…

Šetření, škrty, úspory, redukce. Nejčastěji používaná slova dnešních ministrů a mnoha dalších politiků.

Ano, jistě, naše zem na tom není nejlépe a oddlužit se musíme. I za cenu bolavých omezení na straně výdajů. Některá bezhlavá opatření však mají taky druhou stranu mince a je mi divné, když ruku v ruce spolu nejdou nejenom omezování výdajů, ale také opatření na podporu příjmů. Každý sedlák zkrátka ví, že aby kráva dala do dížky, musí dostat …krmení. Jeden příklad z mnoha je otázka zmrazených silničních staveb. Jistě, největšího problému Ústeckého kraje, tedy nedostavěné D8, se restrikce naštěstí netýkají. Tady totiž už nejde jenom o ekonomiku, ale o holé životy lidí a ministr Bárta si to při osobní návštěvě kraje dobře uvědomil.

Problém je ale v tom, jestli si vůbec někdo dal práci se spočítáním pozitivních, ale i negativních dopadů sekyraření. Konečným důsledkem omezení státních výdajů bude nakonec bohužel propouštění ve firmách, které státní zakázky realizují. Vzniknou tisíce nezaměstnaných, kteří místo aby ze svých gáží do rozpočtu odváděli, budou najednou čerpat. A hodně. Rezort dopravy ušetří, kdežto rezort sociálních věcí o mnoho víc ztratí. Anebo to vyjde nastejno, jenom se bude pořád špatně jezdit po starých, úzkých a rozbitých silnicích a investoři kvůli mizerné dopravní infrastruktuře prostě nepřijdou.

A to je jen jeden z příkladů, protože drastická omezení, ovšem s podobnými důsledky na zaměstnanost, se chystají i v jiných oborech. A tak je tu ještě jedna metoda, která by mohla pomoci k úsporám. Pro stát se u nás totiž pracuje velice draze. Mnohem dráž, než pro soukromý sektor. Až bude zjednodušením a zprůhledněním výběrových řízení do tohoto prostoru vpuštěn skutečný trh a konkurence, až budou omezeny pravomoci úředníčků, referentů a dalších zbytečných mezičlánků s kulatými razítky, zmizí prostor pro korupci, která vše tolik prodražuje. Soukromý investor si zpravidla své výdaje ohlídá. Přebujelému státnímu aparátu je to jedno. Zatím?

MUDr. Pavel Sušický, předseda OS Ústí nad Labem a senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama