Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2015 13:32:00

Nevidím důvod, proč omezit svobodu panoramatu. Překvapilo mě to

Nevidím důvod, proč omezit svobodu panoramatu. Překvapilo mě to

EU by neměla omezovat focení budov a dalších veřejných objektů.

Výbor pro právní záležitosti (JURI) Evropského parlamentu přijal tento týden zprávu německé europoslankyně Julie Redaové z frakce Greens–EFA týkající se změn v autorském právu. Tato zpráva, která souvisí s chystanou strategií jednotného digitálního trhu Evropské komise, se zabývá převážně otázkami práv uživatelů internetu, geoblokace, digitálních knihoven, apod.

Jeden z  pozměňovacích návrhů, přijatých velkou většinou výboru, však požaduje zrušení principu tzv. svobodného panoramatu. Ten zaručuje, že fotografie budov a soch ve veřejném prostranství je možné komerčně využívat i bez souhlasu majitele autorských práv k těmto objektům, např. architektů a sochařů.

Česká republika je dnes jednou z 15 zemí EU, kde platí úplná svoboda panoramatu, zatímco např. ve Francii a v Belgii je nutné pro komerční použití fotografií získat souhlas vlastníka autorských práv. Zpráva přijatá výborem JURI však vyzývá k omezení svobody panoramatu, která by měla v celé EU platit jen pro nekomerční účely.

„S tímto návrhem nesouhlasím. Nevidím důvod, proč bychom měli měnit zákon, který v ČR bez problémů funguje. Spíše zastávám méně restriktivní stanovisko tak, jak jej navrhuje Komise,“ říká k tomu Pavel Telička.

„Překvapilo mě, jak velkou podporu získal tento návrh ve výboru. Požádám kolegy z frakce ALDE, kteří jsou členy JURI, aby mi k tomu řekli svůj názor. Celou záležitostí se na frakci budeme určitě podrobně zabývat,“ dodává Pavel Telička.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama