ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2015 19:05:00

Praha potřebuje otevřenou soutěž na výběr jízdného

Praha potřebuje otevřenou soutěž na výběr jízdného

Při jednání o budoucnosti výběru jízdného začalo vedení Prahy a Dopravního podniku hledat alternativní způsoby prodeje jízdenek.

Jedním z nich bylo rozšíření dosavadní spolupráce se společností Erika a.s., která pro pražskou MHD poskytuje SMS jízdenky, o mobilní aplikaci prodej časových kuponů.

Smlouva s touto společností byla uzavřena na základě pilotního provozu bez otevřené soutěže a za podmínek, které prošetřuje policie. V přímé souvislosti s původním kontraktem bylo zahájeno trestní stíhání více než desítky osob, včetně někdejšího ředitele Dopravního podniku Martina Dvořáka. Přesto získala firma s neprůhlednou vlastnickou strukturou od roku 2007 za SMS jízdenky již téměř tři čtvrtě miliardy korun a i nadále jí Pražané odvádějí každoročně přes 100 milionů.

"Smlouvu považuji za nevýhodnou. Je uzavřena na deset let, což je v oblasti elektronických služeb velmi dlouhá doba, na elektronický nákup jízdenek má firma monopol a marže z prodaných jízdenek dosahuje i po snížení téměř 25%. Výpověď smlouvy je téměř nemožná," dodává členka dozorčí rady Dopravního podniku a zastupitelka Petra Kolínská.

Zastupitelé Trojkoalice proto považují za nezbytné spolupráci se společností Erika a.s. dále nerozšiřovat a neprodleně začít s přípravou otevřených veřejných soutěží na jednotlivá řešení prodeje jízdenek a časových kuponů.

"Dopravní podnik by měl hledat způsob, jak se ze smlouvy vyvázat, a ne ji naopak rozšiřovat," shrnuje Petra Kolínská.

"Tlak na uzavření dalšího dodatku připomíná časy, o kterých jsme si mysleli, že jsou již dávno minulé. Otevřená veřejná soutěž je jedinou možnou transparentní cestou zadání zakázky," říká Petr Hlubuček, člen dozorčí rady Dopravního podniku a starosta MČ Praha-Lysolaje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama