PhDr. Kateřina Jacques

Kdo nezažil tmu, ani světlo neuvidí.
  • Hlavní město Praha
  • Petiční výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2010 18:01:47

Kateřina Jacques v rozhovoru pro iDNES: Nejsem krkavčí matka

Kateřina Jacques v rozhovoru pro iDNES: Nejsem krkavčí matka

16. 12. 2009 - Poslankyně za Stranu zelených Kateřina Jacques o zodpovědnosti a vyhlídkách Martina Bursíka. Rozhovor vedla Barbora Tachecí.

* Když sedíte se mnou ve studiu, Martin Bursík hlídá?

Je v Kodani, na klimatické konferenci. Hlídá kamarádka, ale Martin by asi hlídal, kdyby tu byl.

* Onehdy od nás utíkal hlídat Mirek Topolánek, mám z takových výjevů docela radost, chápete?

Myslím, že je to celospolečenský trend a je to ku prospěchu nejen nás žen, ale i dětí a samotných tatínků.

* V tom, abyste začala tak brzy po porodu pracovat, jste měla absolutní partnerovu podporu?

Určitě. Martin říká: nebral jsem si kuchařku. Tahle průpovídka se sice původně vztahovala k jeho mamince, ale zjevně je v té rodině dobrý základ pro respekt k ženám a jejich rozmanitějším rolím, než je pouze ta mateřská.

* Ještě vás nikdo nenazval krkavčí matkou?

Stane se, ale mám už dvě velké děti, takže se zdá, že model, který jsem zvolila, přináší docela dobré výsledky. Mám čím argumentovat.

* ?Beru to tedy i jako jistý příklad, který by mohl inspirovat i další matky? - řekla jste ke svým pracovním aktivitám s miminkem. Cítíte to jako férovku k matkám, které by to moc rády udělaly jako vy, ale prostě nejsou poslankyně?

Jsem si své výhody vědoma a vážím si jí. Samozřejmě závisí na profesi - pokud jste řidičkou dálkového autobusu, můžete to těžko dělat. Jde o to zvážit profesi, dispozici a rodinnou konstelaci matky. A všude, kde to jen trochu jde, je dobré ukázat, že to prostě možné je.

* Leč povolání poslankyně je na to absolutně nejvhodnější: poslanci ani poslankyně nemají žádnou pevnou pracovní dobu, nemají ani nepevnou. Je jedno, jestli poslanec či poslankyně dorazí do práce, peníze dostává pořád stejné. Miminko může mít poslankyně v kanceláři, hlídá asistentka. Maminka si odběhne ke kojení, když je potřeba - říkám to dobře?

To platí, ale určitě se to netýká jen této profese. Znám advokátky, které mají děti ve svých kancelářích a dobu si přizpůsobují potřebám dítěte, stejně tak třeba ženy vědkyně, které publikují, novinářky, umělkyně...

* Abyste pochopila, já vám to nevyčítám, právě naopak. Jen si myslím, že vydávat se se zaměstnáním poslankyně za příklad pro ostatní matky je buď dobrý vtip, nebo špatná politická hra. Rozumíte mi?

Rozumět nechci. Chci-li v politice nastavovat podmínky pro slaďování rodinného a profesního života - a já se o to snažím a k určitým posunům došlo - bylo by asi překvapivé, kdybych se sama na tři roky uzavřela v naší kuchyni. Čili jen ukazuji, jak se o to snažím já - pod veřejnou kontrolou. A starší děti jsem měla při škole a později jsem s nimi také pracovala - jako překladatelka.

* ?Vždy jsem volala po tom, aby ženy měly právo na seberealizaci bez toho, aby musely rezignovat na mateřství? - to je další váš citát. Co jste pro to udělala?

Flexibilní rodičovská dovolená, střídání v péči o dítě, firemní školky, podpora domácí péče o děti - to vše prošlo za Topolánkovy vlády. Zároveň říkám, že to nestačí. Stát a samosprávy by měly pomáhat víc. Je-li běžné, že zajišťují např. dopravu, aby lidé dojeli do zaměstnání, a nikdo se tomu nediví, je logické, že pomohou rodičům s péčí o děti, aby mohli pracovat. Je to v zájmu nás všech, chceme-li, aby lidé děti měli. A to předpokládám chceme - nejen kvůli důchodům, že?

* Kdy se rozhodnete, jestli budete v červnových volbách za zelené kandidovat?

Nechávám to ještě otevřené.

* A podle čeho se budete rozhodovat?

Zvolení stávajícího předsednictva je dobrým předpokladem pro to, aby se strana ubírala podobným směrem, jakým se ubírala v době, kdy jsem byla ve vedení - je to určitá kontinuita, kterou vnímám pozitivně, a je to trend středový, liberální, s důrazem na ochranu lidských práv a životního prostředí, kterého bych se mohla účastnit?

* ? tohle je způsob mluvy, který aplikujete doma se svými přáteli, nebo je to politická mluva, kterou používáte přísně výběrově?

Promiňte, ale necítím se tady ani doma, ani se svými přáteli. Prostě dávám oficiální veřejné sdělení, které je nosné. A sice říká, že?

* ? počkejte, já rozumím tomu, co říká. Jen se s vámi snažím mluvit méně oficiózně, trochu normálně.

Mluvím normálně, úměrně situaci. Tomu se říká sociální inteligence. Lidi mají nárok na kultivovaný projev. Bez vulgarit, nespisovné řeči - i z toho pramení deziluze z politiky.

* Vulgarity by bylo to poslední, co bych od vás chtěla. Spíš ukázat vás jako člověka, který se taky jako normální člověk vyjadřuje. Zapochybujete o sobě někdy? Myslím v té profesionální části vašeho života.

Velmi často. Určitě jsem udělala chyby, které taky jako chyby vnímám a snažím se z nich poučit.

* Příklad vaší konkrétní chyby máte po ruce?

Třeba náhubkový zákon, který se dnes snažím usilovně zrušit, ale na začátku stála chyba.

* Tajemník prezidenta Jakl dělí politiky na dvě skupiny: ty, co chtějí pro lidi svobodu, rozuměj pravicoví politici, a ty, co chtějí pro lidi tzv. dobro, rozuměj levicoví. Mně to připadá docela trefné, co vám?

Ani ne. Myslím si, že je to hodně hodně zjednodušené a neplatí to pro naši současnou politickou scénu. Ona totiž svoboda není možná bez zodpovědnosti a definice dobra je v tomto případě velmi sporná. Asi chtěl pravicovost identifikovat se svobodomyslností a levicovost s paternalismem. Zjednodušeně to tak bývá popisováno, pro mě jsou to ale překonané kategorie.

* Všechna zjednodušení nutně kulhají, přesto - a promiňte mi to, prosím -vy na mě děláte dojem těch, kteří chtějí pro lidi to dobro. Občané! Je pro vás dobré napravit klima, je pro vás dobré odvádět ekologickou daň, jsou pro vás dobré státní maturity! Vám to nepřipadá jako implementace dobra?

Podle mne je to implementace zodpovědnosti. Každý, kdo hájí nějaký názor, o něm tvrdí, že je dobrý. Opakuji: my neříkáme, je to pro vás dobré, my říkáme, je to zodpovědné.

* Je jedno, jak tomu říkáte. Ale prostě vy víte, co je pro lidi dobré. A víte, že v klimatu, které chcete v zájmu zodpovědnosti či dobra napravovat, se Václav Klaus mýlí.

Pan profesor je se svým názorem osamělý.

* Názor většiny smrdí, říká režisér Tomáš Mašín. Kolik lidímá stejný nebo jiný názor, není argument.

To máte pravdu. Podstatnější je, že Václav Klaus nemá v této oblasti žádné vzdělání. Na rozdíl od vědců z Mezinárodního klimatického panelu, kterých je kolem dvou a půl tisíce.

* A nepochybujete o nich ani po britské aféře Climategate?

Lidé, kteří jsou s tím případem obeznámeni, jako třeba Bedřich Moldan, tvrdí, že zjevně nešlo o podvod, ale zveličený, nafouknutý problém komunikace. Což nic nemění na tom, že to nedělá dobrý obraz vědě. Nakonec i ten tábor, který dohodě o klimatu nepřeje, může používat nekalé praktiky a záměrně podobné skandály šíří.

* Zajímají vás oponentní názory?

Velmi. Ale já jsem politička, nikoliv odbornice. A proto říkám, že pro mne názor Mezinárodního klimatického panelu má takovou váhu. A dodávám: i kdyby se mýlili, všechna plánovaná opatření jsou věci, které nám nemohou uškodit. Trend úspor, efektivity, modernizace - to všechno jsou kroky racionální, ve kterých prostě nemůžeme udělat chybu.

* Bylo nějaké politické téma, nad kterým jste se s Martinem Bursíkem pohádali?

Celá řada. Třeba téma ochrany osobních údajů a kamerové systémy. Martin zastává pohled, že nemá-li se člověk za co stydět, nemá se čeho obávat a průlom do ochrany osobních údajů a soukromí nevidí jako nic zásadního. A všudypřítomné kamery bere jako cenu, kterou za bezpečnost svých dětí rád zaplatí. Já si myslím opak. Pro mne je příchod orwellovského světa velkým nebezpečím, kterému je třeba čelit. Určitá míra rizika k životu patří.

* Klasický rozdíl mezi dobrem a svobodou, bod pro vás. Miroslav Kalousek prohlásil, že Liškovi se každý směje -na vás působí jako charizmatický typ lídra s přirozenou autoritou a tahem na branku?

Pokud vím, většinou se všichni smějí Kalouskovi, který je proslaven svým humorem. Ondřej Liška se teprve musí se svým novým mandátem sžít a věřím, že to dokáže.

* Neříkejte, že vás vůbec nenapadlo, že Martin Bursík je jiná káva?

To napadlo asi vás, paní Tachecí. Martin Bursík už za sebou velké úspěchy má a nemůžeme je bilancovat s výsledky, které ještě nejsou.

* Ale já nebilancuji výsledky, chci porovnat charizma, vůdcovství.

Termín jiná káva s sebou nese kvalitativní odlišení, kterému bych se ráda vyhnula. Já myslím, že jsem na tu otázku docela rozumně odpověděla.

* Martin Bursík je zjevně jiná káva - a já se tomu nepotřebuji vyhnout - i ve schopnosti lidi popouzet. To máte trochu společné, ne?

Ano, schopnost polarizovat lidi máme společnou. Znamená to taky, že máme nějaké názory a nebojíme se s nimi veřejně vystoupit.

* Každý výrazný člověk část lidí popouzí už tím, že je výrazný - tak mě napadá, jestli to, že Liška nepopouzí, taky o něčem nevypovídá?

Je to jen odlišný politický projev.

* Chtěla byste, aby - při veškerém respektu k jeho vlastnímu rozhodnutí -Martin Bursík šel do voleb?

Myslím si, že jeho účast ve volbách by mohla zásadním způsobem přispět k úspěchu.

* A řekla jste mu to?

Ne.

* Proč mu tak zásadní věc neřeknete?

Protože k tomu, aby se rozhodl, je ještě třeba mnoha dalších věcí. A je třeba jim dát volný průběh. On sám se musí rozhodnout, jestli ještě chce tolik energie tímto směrem napřít, nebo jestli se chce věnovat něčemu jinému. Třeba ochraně klimatu. Anebo si dáme naši malou Noemi do batohu a vyrazíme na túru do Nepálu. V životě je toho tolik, co za to stojí.

***

Možná si dáme naši malou Noemi do batohu a vyrazíme na túru do Nepálu. V životě je toho tolik, co za to stojí.

Video z rozhovoru Barbory Tachecí najdete na www.idnes.cz/tacheci

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama