PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2015 2:51:44

Orwell by žasl

Orwell by žasl

aneb potřeba nového odboru strategické komunikace

Už je to dávno, kdy jsem četl Orwellův román "1984". Nevěřil jsem, že taková propaganda může existovat, ale skutečnost, ve které žijeme, je důkazem, že to možné je.    

Michael Kocáb třeba mluví o tom, že Prognostický ústav založil Andropov, a proto ti, kteří v něm pracovali (Klaus, Ransdorf, Zeman atd.) nemohou proti Rusku nic říct. Pan Kocáb je sice vedle, ale komu by to vadilo. Prognostický ústav vznikl jako Kabinet prognóz 1. 2. 1984 a jeho vzniku pomohl Lubomír Štrougal. Celosvětově byla tehdy prognostika v módě. Andropov by to sice časově ještě stihnul (zemřel 9.2.1984), ale dlouhou dobu umíral a budoucí „Jakešova věštírna“ mezi jeho starosti určitě nepatřila. Klaus přišel do Prognostického ústavu až v roce 1987, Zeman v něm nebyl do převratu vůbec. Ale co je pravda pro Havlovy kamarády, kteří stejně jako on žijí v pravdě? 

Václav Bartuška, údajný hrdina listopadového převratu, od roku 2006 vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost, poskytl pro Neovlivni.cz zaznamenáníhodný rozhovor. Mluví v něm o exponentech Putinovy propagandy a o dění na Ukrajině se suverenitou, která prozrazuje -v lepším případě- nevědomost. Mluví o potřebě zatočit s lidmi, kteří mají jiný názor, zabít je a spálit je jako v Oděse, nebo je zabít a pohřbít u silnice jako v Dněpropetrovsku, a bude klid ( Bartuška měl velké štěstí, že jeho názory neměli vlivní lidé v roce 1989). A to je prý vše. Jinak prý budete mít válku. 

K Oděskému masakru proběhlo v EP slyšení. Přijeli na ně očití svědci událostí, včetně matky jedné z obětí. Během promítání autentických záběrů masakru ztropili ukrajinští majdanští chuligáni v sále takový kravál, že akce musela být ukončena. Provokatéři to oslavili výkřiky sláva Ukrajině! Vraždění, které se v Oděse událo, tenhle fašistický hnus zaměřený na zastrašování lidí, nemá v Evropě co dělat. Vyšetřování nezjistilo nic. Dotklo by se totiž současných kyjevských špiček. 2. 5. má proběhnout k ročnímu výročí tragédie vzpomínková akce.

Pokud jde o Dněpropetrovsk, o tom vím své z vlastní zkušenosti. Vloni jsem tam před volbami jezdil každý týden. Viděl jsem narušování volebního  zákona, násilnosti, spolupráci Kolomojského s Pravým sektorem. Kolomojského lidé se snažili usilovně i po volbách falšovat jejich výsledky (Krivoj Rog, Novomoskovsk atd.). Lidé v uniformách se promenovali po volebních místnostech a vměšovali se do volebního procesu. Došlo i na zastrašování a únosy. To se jistě patentovanému demokratu Bartuškovi líbí. 

Bartuška se v rozhovoru zmínil i o Estonsku. V Tallinu jsem byl před několika dny, vystupoval jsem několikrát v televizi, poskytl rozhovory novinám, měl jsem tam i přednášku. V této zemi se nic téměř nevyrábí, není práce, a tak 10% obyvatel emigrovalo. Ale všechny problémy se svádí na Rusy, kteří představují asi 30% obyvatel a mnoho z nich plynně estonsky mluví. Estonská demokracie má řadu vážných problémů, třeba jeden z mých předchůdců, italský novinář Giulietto Chiesa, se ocitl na policejní vyšetřovně a musel zasáhnout až italský velvyslanec. Některým vystupujícím v Impressum Clubu (který mne pozval) zrušili schengenské vízum. To jen na dokreslení výroků páně Bartušky. 

Rozhovor s Bartuškou vyšel, jak už jsem se zmínil, v deníku Neovlivni.cz. Má se jednat o  „nezávislý investigativní deník, který od roku 2015 přináší informace o vlivu a lidech v ČR. Na obsahu deníku se podílejí přední žurnalisté a autoři- osobnosti veřejného života.“ Přední žurnalisté, z nichž se někteří nepodepsali ani zkratkou, zveřejnili seznam dvou pětic lidí, kteří prý u nás podporují Putinovu politiku. Na prvním místě je ministr průmyslu Jan Mládek a hned za ním já. V seznamu se ocitli i bývalý a současný prezident republiky. V kontextu Bartuškovy výzvy je to zajímavé. Myslí si pan Bartuška, že američtí politici a intelektuálové, kteří oponují Obamovské lži (která jde dokonce i za hranice štvanic v době studené války), podporují Putina? Myslí si, že John Mearsheimer za své články ve Foreign Affairs a New York Times zaslouží fyzickou likvidaci? Nebo že si o ni koleduje politolog Brown svým názorem, že protiruský kurs americký administrativy je nerozumný a neudržitelný? 

Dočetl jsem se, že Evropská komise plánuje založit nový odbor strategické komunikace, zaměřený na boj s ruskou protizápadní propagandou. Kandidáti nebudou procházet normálním výběrovým řízením, ale budou je navrhovat i platit jednotlivé členské země EU (kdo konkrétně je bude navrhovat a z čeho je bude platit, zatím není známo). Vyloučení výběrového řízení je dost neobvyklé a nemůžu se ubránit pocitu, že kandidáti jsou již vybráni. Za ČR to možná bude jeden z těch nepodepsaných předních novinářů investigativního deníku Neovlivni.cz. 



27.4.2015

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama