PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2015 23:59:53

Týden na Východě Evropy

Týden na Východě Evropy

Zprávy, které v českém tisku nevyšly

 Ukrajina

Porošenko byl v minulém týdnu hodně aktivní.

- 30.3. Porošenko v Kyjevě přijal představitele Sněmovny reprezentantů Kongresu USA, se kterými jednal o situaci v Donbasu a o možnosti podpory Ukrajiny ze strany USA

- 31. 3. učinil tiskové prohlášení pro veřejnost, ve kterém oznámil, že je připraven provést referendum o federalizaci Ukrajiny

- 1.4. se telefonicky spojil s Merkelovou a hovořil s ní o uspořádání situace na východě země. Probírali rovněž jako možnost setkání ministrů zahraničních věcí v normandském formátu (setkání šéfů diplomacie Ruska, Německa, Francie a Ukrajiny). O jejich telefonátu byla zveřejněna oficiální zpráva (již o den dříve, tedy 31.3., se běloruský prezident Lukašenko vyjádřil na tiskovce pro novináře, že do jednání o řešení situace na Ukrajině je nutné zapojit USA, protože bez nich se konflikt nepodaří urovnat. Aniž by to Lukašenko zamýšlel, potvrdil tím klíčovou roli USA při vzniku a udržování celé ukrajinské tragédie).

- 3.4. Porošenko jmenoval předáka krymsko- tatarského lidu. Přestože Ukrajina Krym nekontroluje, Porošenko tímto aktem dává na vědomí, že Krym stále považuje za ukrajinské území.

- 4.4. pozorovatelé OBSE zaregistrovali v Donbasu boje u Širokina, i když tam má v souladu s minskými dohodami panovat příměří. Tentýž den Arsenij Jaceňuk na zasedání vlády prohlásil, že konflikt v Donbasu se nevyřeší za krátkou dobu.

5. 4. minulého roku rozhodli tehdejší noví mocipáni Porošenko, Jacenjuk a Turčynov, že pošlou na východ vlastní země vojenské síly. Veřejně bylo jejich rozhodnutí oznámeno o dva dny později.

7. 4. uplyne rok, kdy Oleksandr Turčynov jako úřadující ukrajinský prezident a předseda Verchovné rady vyslal do Donbasu ukrajinskou armádu a zahájil Antiteroristickou operaci. Jejím výsledkem jsou desetitisíce mrtvých, zničená infrastruktura a momentální křehké příměří.

Vedení Luhanské lidové republiky nařídilo občanům, aby odevzdali zbraně. Ti, kteří příkaz neuposlechnou, se vystaví trestní odpovědnosti.

Správa Luhanské republiky začala vyplácet občanům sociální dávky, ale nikoli z finančních prostředků Ukrajinské republiky. Tyto finance jsou stále zadržované Kyjevem, přestože na ně občané mají nárok.  

Domobranecká struktura, která si říká Limonovci, vytváří prý v Donbasu jednotky, které údajně mají za cíl zřídit Charkovskou republiku (zpráva z 2.4.).

Pokračuje pronásledování ukrajinských komunistů a národní smíření je v nedohlednu.

Rusko


-31. 3. Rusko zveřejnilo informaci, že Maďarsku poskytne půjčku 10 miliard EUR na stavbu jaderné elektrárny v Paksi.

-31. 3. sdělil Putin, že ve 2. kvartálu bude Ukrajina dostávat plyn se slevou 100 USD na 1000 kubických metrů.

-1. 4. oznámil za Gazprom Miller, že cena pro Ukrajinu bude 247,18 USD na 1000 kubických metrů plynu, to je nižší cena než reversní plyn z EU. 

-1.4. Putin na setkání s vládou a centrální bankou promluvil o budoucím železničním spojení z Moskvy do Pekingu, půjde prý o železniční "hedvábnou stezku". Rusko zavedlo systém vlastních platebních karet. Rusko se nadále ve větší míře obrací k zemím BRICS a plánuje s nimi založit společnou banku.

-3.4. Putin blahopřál ruským Židům ke svátku pesach. Je to důkaz, že se snaží udržovat dobré vztahy s menšinami, žijícími na území Ruské federace, včetně vlivné židovské menšiny.

-8. dubna Moskva přivítá řeckého premiéra Alexise Tsiprase, jednat se bude s největší pravděpodobností o řešení řecké finanční krize.  

7.4.2015

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama