PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.07.2015 8:52:09 - maruska35

Imigranti

Pane poslanče,
chci se zeptat,saúdská arábie nepřijímá žádného uprchlíka,neboť má strach z odlišností náboženství islámu Muslimského bratrstva.CR je křesťanská a také tu nechceme jiné náboženství islám=zákon. Proč my by jsme měli přijímat někoho,kdo nás nesnáší,muslimové se tím netají,že nás chtějí zlikvidovat,zotrocit,proč máme mít s takovými lidmi solidaritu a poskytnout jim azyl?
Něco jiného jsou ukrajinci se stejnou mentalitou..EU si zadelala na tento problém sama projectem Euromed s africkymi zeměmi,kde se tento projekt převádí od roku 1995 i na další země! Vidíme,že s muslimy s vyznáním islámu nelze vyjít,prosazují zákony v islamu.Prezident Obama sám řekl,že není rozdíl mezi radikálním islamem a umírněným islamem,že islám je islám!Tak proč si má česká republika zbytecne zadelavat na problémy?A pokud tohle nařídí Brusel a občané CR se s tím neztotoznuji,je třeba vystoupit z EU.
A Chovanec,který se nejdříve pro něco sám rozhodně a nemá prostory,doporučují,aby si je platil sám.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.07.2015 12:59:34 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, pro občanskou společnost, kterou se snažíme budovat, je nezbytný princip VZÁJEMNÉHO UZNÁNÍ. Pro přežití jakékoli společnosti je klíčové SPOLEČNÉ SDÍLENÍ HODNOT. Jaké jsou hodnoty, které můžeme sdílet s muslimy? Zejména s takovými, kteří by u nejen u nás rádi ustavili právo šaría? 
Vzájemné uznání jako základ občanské společnosti je něco, co muslimská tradice nezná. Stačí se podívat na ty západoevropské společnosti, které si nemoudře k sobě vzaly miliony muslimů. Jejich ekonomický přínos je záporný, v lepším případě nula, a představují faktor ohrožení. Nevidím důvod, proč bychom měli dělat stejné chyby jako Západ před lety.  
Pokud jde o Saúdskou Arábii, to je zajímavý případ. Jako wahhábisté by měli mít blízko k sunnitským radikálům. Názorným příkladem jejich smýšlení bylo např. zničení historického domku chalífy Abú Bakra, kam lidé nosili květiny a dárky. Prý se jedná o modloslužbu a odvádí to od úcty k Bohu. Z téhož důvodu ničí mešity a historické památky stoupenci Islámského státu. Například v Mosulu zlikvidovali mešitu, kde byl údajně pohřben prorok Jonáš. Bylo to místo, kam s úctou chodili muslimové, křesťané i židé, bylo to místo dialogu a tolerance. A právě proto tuto památku islamisté zničili.   
Vámi navrhované vystoupení z EU by byl proces na několik let a než by se dotáhl do konce, mohlo by být pozdě. Situace s lavinou imigrantů se musí řešit hned, prozatím alespoň lepší ochranou hranic EU. Hraniční státy EU dostávají od vnitrozemských značné finanční prostředky na ochranu hranic, ale realizace jaksi pokulhává. A když se Maďarsko rozhodlo vystavět na hranicích plot proti běžencům, schytalo od jistých kruhů vlnu kritiky.  
O uvedených problémech viz i můj článek Evropa a islám v Parlamentních listech nebo fundovaný a pozoruhodně otevřený článek Hatema Berrezougy Tahle země není pro muslimy na jeho blogu.