PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2015 13:33:16 - Mirka C.

Jan Palach

Taky si myslíte, že byl Jan Palach komunista jako váš kolega Vojtěch Adam? A proč se pak upálil na protest? Nebo věříte teorii o studeném ohni?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2015 0:23:14 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Ve filmu Agnieszky Holland Hořící keř je řada historických nesrovnalostí. Ale to není pro vaši otázku podstatné. Jan Palach studoval na FFUK dějiny mezinárodního dělnického hnutí, jel na brigádu do Sovětského svazu a lidé z jeho okolí tvrdí, že jeho názory byly blízké politice komunistické strany za Pražského jara. To nebyla tehdy žádná výjimka, protože politiku tehdejší KSČ podporovala drtivá většina občanů. Jan Palach byl člověk velmi upřímný a těžce nesl, co se stalo v srpnu 1968, i posrpnové dramatické zužování prostoru pro reformy Pražského jara. Památka Jana Palacha, Jana Zajíce i třetí oběti, komunisty Evžena Plocka z Jihlavy, nesmí být zapomenuta. Nicméně pokud jde o odpověď na vaši otázku, ano, Jan Palach měl názory blízké politice KSČ za Pražského jara. Teorii o studeném ohni odmítám věřit.