PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2015 23:03:41 - Vernarec

Řecko

Začíná být trochu horko z Řecka. S úsměvem poslouchám jak si Řekové vydupávali různé vymoženosti. O takových brebendách se nám jen může zdát. Třeba - jít do důchodu v padesáti. Nebo když slyším jak správce jezera s dalšími deseti lidmi se staral o jezero, které bylo již dvacet let vyschlé a byli za to placeni. Nebo jak dostávali dotace na olivovníky za každý kus, který hned přesadili po vyplácení dotací a hned žádali o nové dotace. Je to dost úsměvné a smutné. Ale mne by spíše zajímalo skutečné zadlužení. Vzpomínám si jako letecký odborník, když Řekové dostali od USA zdarma letku bitevníků A-10 (adekv. letoun k Su-25). Letoun můžete dostat zdarma, ale servis a udržování vás pak přijde na mnohonásobek a určitě vzniká horentní zadlužení. Řecko se tedy vyzbrojovalo, vždyť tu bylo Turecko. Historický protivník. No a Evropa se strýč. Samem k tomu vyzbrojovala ještě zase Turecko. Vždyť je tu Řecko, byla odpověď. Myslím, že ve vyzbrojování byl prvopočátek řeckého zadlužování. Co Vy na to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.01.2015 22:51:16 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Obyčejní lidé se do toho průšvihu dostali jako Pilát do kréda. PASOK a Nová demokracie svorně vykrádali Řecko a neinvestovali ani do lidského kapitálu, ani do infrastruktury, ani do produktivní struktury. Nedávné volby mají jedno pozitivum: konečně skončil dvoupartijní systém, který byl obdobou tandemu ČSSD a ODS. 

Zlepšení situace nebude jednoduchá věc a bude to běh na dlouhou trať. Určité možnosti se ale rýsují už teď. Řekové například zredukovali vládu na deset ministrů a konečně mají ministra financí, který je mezinárodně uznávaným odborníkem, který publikuje a přednáší v Západní Evropě.

Ohromný dluh zavinily nedostatky řecké politiky (korupce a nízká výkonnost v první řadě) a udržování více než půlmilionové armády. V současné době sice Řecko už nemá 511 000 mužů ve zbrani, ale dodávky vojenské techniky trvají. Je to velký byznys jak pro americké, tak pro západoevropské, především německé dodavatele. Řecko má strategickou polohu a leží na něm významné základny NATO. To byl hlavní důvod přijetí Řecka do EU. Armáda je jedno z mnoha břemen, které nová vláda bude muset řešit.