PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.07.2015 7:30:15 - Vernarec

SREBRENICA velký to blaf západu (jako vždy), či pravda

Vážený pane poslanče, rád bych znal Vaše vyjádření k SREBRENICI. Jde o urovnání vztahů mezi národy v bývalé Jugoslávii – mezi Bosňany a Srby. Údajný srebrenický masakr byl prohlášen za největší v Evropě od druhé světové války. K události došlo 11.července před dvaceti lety. Výročí události se uchopila Velká Británie, která připravila rezoluci, která měla být odsouhlasena OSN jako den památky na zabití osmi tisíc Bosňanů. Neoficiálně se mluví, že za touto rezolucí stojí rovněž USA a Nizozemsko. Avšak například v článku pana Martina Kollera se praví ......Vrcholem byla kampaň kolem údajného povraždění muslimských vojáků ve Srebrenici (1995) založená za zamlčování faktů a výrobě lživých informací. Údajně došlo k povraždění 7000 zajatých muslimských ozbrojenců, z hlediska mezinárodního práva teroristů, srbskou armádou. Kromě zhruba 2000 muslimů padlých v boji při útěku ze Srebrenice do Tuzly před slabšími srbskými jednotkami se oběti údajné genocidy dodnes nenašly. Kde je pravda? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.07.2015 19:01:53 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, o jugoslávské krizi jsem v době konfliktů napsal hodně článků. Srebrenica je na Balkáně téma stále živé -  názorně to ukázala scéna, kdy dav rozvášněných muslimských Bosňanů kamenoval srbského premiéra. Bohužel diskuse v Evropském parlamentu vyjevila, že povědomí a informace o srebrenické tragédii jsou jen mizivé. Ve svém vystoupení jsem žádal o prošetření celé věci (o tom, co uvedl vojenský analytik Martin Koller, zasvěcení dobře vědí). Žádal jsem také, aby byla vyšetřena role Nasera Oriče, který se aktivně účastnil provokací. Jeho provokace popuzovaly Srby natolik, že se obraceli se stížnostmi na velení Nizozemců, kteří sloužili právě v onom místě. Naser Orič, podnikatel z Tuzly, stanul před trbunálem ICTY v Haagu, ale byl v roce 2006 propuštěn pro nedostatek důkazů. Někteří svědkové byli zavražděni, někteří beze stopy zmizeli, jiní odmítli vypovídat.

Tvrdím, že rezoluce, kterou přijal Evropský parlament, není vyvážená. Jakýkoliv nacionalismus, spuštěný z řetězu, je špatný.