PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2014 9:45:46 - Lukáš Rosák

Tibet

Pane doktore, je vhodné, abychom za cenu ekonomických výhod podporovali v Číně "ničení" Tibetu? Tedy nechali Čínu dál nechat zapalovat mnichy a podobně, abychom z toho měli profit, který vzhledem k rozpočtu nic neznamená?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.04.2014 7:44:51 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, pane Rosáku, v Tibetu jsem byl v roce 2001. Mohu konstatovat, že feudalismus v Tibetu skončil až v roce 1951. Mám obdiv k hodnotám tradiční tibetské kultury ( třeba k poezii Milarepy), ale Tibet je zaostalé, mimořádně zaostalé území.  Problém číslo jedna je zaostalost, potřebou číslo jedna jsou investice. Do 21. století se může dostat pouze pomocí zvnějšku. Čína měla v roce 2001 připravených 120 miliard juanů investic do Tibetu. Myslím, že Západ by pro věc Tibetu udělal víc, kdyby místo proklamací a vyvěšování vlajek tam investoval také. Život v Tibetu je hodně tvrdý, zejména ve vnitrozemí, kde v zimě bývají běžně teploty -40 stupňů. Pro Číňany samotné je život v Tibetu vysilující a pracovníci správy jsou po určitých intervalech střídáni. Opakuji znovu, Tibet potřebuje hlavně investice, aby se mohl zvýšit standard života jeho obyvatel. Jaký budeme mít profit z obchodu s Čínou, závisí na naší obratnosti.Podlézání by samo o sobě nepomohlo, je třeba nalézt bílá místa na dynamicky rostoucím čínském trhu, například v oblasti ekologie. Nejvýznamnější český sinolog a tibetolog profesor Josef Kolmaš řekl, že je třeba trpělivosti a nechat ty dva staré kulturní národy, aby si své soužití vyřešily samy.