PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2017 17:27:53

Dva způsoby, jak vyčistit Augiášův chlév

Dva způsoby, jak vyčistit Augiášův chlév

Světovou odbornou veřejností jsou všeobecně uznávány právě dva základní způsoby čištění Augiášova chlévu. A to český a Herkulův.

My Češi jsme vždy patřičně hrdi na objevy našich vědců a vynikající činy našich státníků. Proto si také nikdo nedokáže vzpomenout ani na jeden. Zato když se jedná o vítězství v hokeji nebo fotbalu tak dokážeme svoji radost nad takovým úspěchem a zápisem do historie lidstva až nezřízeně projevovat. Jelikož se nám ovšem takových možností nenaskýtá mnoho, připomeňme alespoň nepříliš známý a přesto mezinárodně oceňovaný český způsob čištění chlévu.

Vstup do Augiášova chlévu je jen velmi obtížný. Zavalený je mrvou takřka po strop. Ovšem uvážlivý český čistič přistupuje k tak důležitému úkolu velmi zodpovědně. Každý kravinec potěžká, v rukách přehodí, ze všech stran prozkoumá, než jej vyhodí, protože by se třeba mohl hodit, anebo není zase až tak špatný, aby se musel vyhodit. I když nějaký kravinec nakonec vyhodí, neznamená to jeho úplný konec. Takový český pracovník se k témuž kravinci může vrátit znovu, a to dokonce několikrát. Takto stojí na hromadě hnoje, do kterého se při svém rozvažování propadá stále hlouběji, až v něm nakonec utone. Mnohdy takto promarní i celý život. Mrvy mezitím samozřejmě přibývá a přírůstkem je potom i zdechlina českého mudrlanta.

Oproti tomu, Herkulův způsob je sice mnohem rychlejší a účinnější, ale právě českými badateli je mu vytýkáno, že by také s některým bezcenným kravincem mohl být ztracen i ten hodnotný. Herkules totiž do chléva ani neleze. Zavede do něj proud pořádné řeky a vymete chlév najednou a celý. Žádné přebírání, žádné zvažování, prostě pro Herkula je to v jeho mladickém zápalu jenom hnůj, který je třeba odstranit. A samozřejmě všechen a nejlépe najednou, aby se člověk mohl po práci umýt a jít se věnovat důležitějším věcem, jako třeba životu samotnému.

V podstatě se dá říci, že Herkulův způsob je velmi oblíbený a často užívaný v celém světě. Zatímco ten český je opravdu doménou právě jen České republiky. Jenom pro ilustraci jev naprosto nebývalý, a to politické hnutí vlastněné miliardářem. Hnutí ANO i se svým majitelem jde z jednoho skandálu do druhého. Jeho majitel sice prohlašuje, že neodstoupí, ale že ho bude muset někdo zabít, ale i tak má z ostudy již celou garderobu. Poslední ukázkou kvalit tohoto hnutí je partička Rusňák, Rusňáková, Schillerová. Rusňák velkopodnikatel je členem a sponzorem hnutí ANO, jeho manželka Rusňáková je členkou hnutí a zastupuje je jako radní ve statutárním městě Brně, jejich tchýně je náměstkyní ministra financí, jejíž náplní práce je brzdit vyšetřování Agrofertu a machinací s korunovými dluhopisy. Jelikož je jí podřízen úsek výběru daní, má k tomu obrovské možnosti a pravomoci. Proto také dodnes Finanční správa nejspíše nic nedělá, alespoň jsem o nějaké kontrole ani neslyšel. A tato tchýně měla být dokonce ministryní financí. Nyní je tato partička vyšetřována prokuraturou a policií pro velmi závažné trestné činy. Majitel hnutí hned vyzval Rusňáka, aby vystoupil z hnutí. Babiš však dal tvář svému hnutí a je vidět, že přitahuje stejné typy jako je on sám, vulgární, zneužívající informace za podivných okolností zbohatlé kariéristy.  Je to především jeho vizitka, že takových Rusňáků již jenom za tento rok bylo tolik, že by už v hnutí ANO nemohl zůstat nikdo, dokonce ani ne jeho majitel. Nějaká výzva k vystoupení z hnutí přeci nezbavuje Babiše odpovědnosti za to, jakou lůzu a spodinu vytáhl do politiky.

Takže zvolíme českou cestu čištění Augiášova chlévu a budeme přebírat kravince každý zvlášť, když jsou všechny stejné a stejně také smrdí? A takto budeme při přebírání kravinců trávit celý život až se do toho hnoje propadneme celí a zůstanou tam jenom naše zdechliny?

Nebo si zvolíme cestu Herkulovu a vyčistíme ten chlév najednou a úplně celý pořádným proudem změn? Jedinou další otázkou je, zda překonáme svoje čecháčkovství a sebereme zase jednou odvahu, když už se blíží ta magická 8?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama