PhDr. Zdeněk Soukup

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.07.2016 10:43:16 - Cato

Co na to sněmovna?

Vážený pane, dne 22.7.2016 jste ve svém zamyšlní uvedl kromě dalšího : O schopnosti našeho premiéra vybruslit z každé šlamastyky a o určité předvídavosti si můžeme udělat představu z událostí letošního jara. 3. března, těsně před památným summitem v Turecku, kde měl prezident Recep Tayyip Erdogan za „drobné protislužby“ předložit plán na řešení migrace, přijala Sněmovna důležité usnesení. V něm zavazuje premiéra odmítnout kvóty nebo jiné přerozdělovací mechanizmy a nereflektovat na turecký požadavek zrušení vízové povinnosti. Došlo k bezprecedentní události – premiér odmítnul vzít usnesení zákonodárného sboru na vědomí. Odjel na summit a pokorně přijal všechno, co mu Sněmovna zakázala. Zřejmě pod tlakem důležitých a ctihodných pánů a dam z Bruselu a pod pomyslným karabáčem osmanského janičáře."
Souhlasím s Vámi. Ale co na to sněmovna? Nemá žádné páky v ruce zkrotit či odstranit premiéra, který, jakkoli není jistě hrdina, jde proti vůli sněmovny, lidu i prezidenta?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.07.2016 12:25:23 - PhDr. Zdeněk Soukup
Nemohu mluvit za celou Sněmovnu. Jistě jste už ale slyšel o Platformě zákonodárců na obranu evropské kultury a jejích hodnot. Podepsalo se pod ní zatím skoro 40 poslanců. Na pondělní schůzce Platformy navrhnu, abychom usilovali o přijetí usnesení PS, podle kterého bude premiér povinen před každým důležitým summitem EU předstoupit před Sněmovnu se svou představou o českém postoji. PS bude o jeho mandátu hlasovat. V případě, že bude premiér i nadále usnesení PS ignorovat, nezbyde, než se obrátit na Ústavní soud.