Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2017 14:54:00

Za krizi EU mohou lidé jako současný předseda Evropské komise

Za krizi EU mohou lidé jako současný předseda Evropské komise

Řeč předsedy EK Jean-Claude Junckera ukázala, že problémy nynější EU sice už připouští, ale jejich příčiny nepochopil a žádná reálná řešení nemá.

Nelze zároveň snižovat příliv uprchlíků do Evropy, zvyšovat ochranu vnějších hranic a přitom dál mluvit o bezmezné solidaritě. Nelze zlepšovat funkčnost EU sjednocováním dalších oblastí rozhodování, včetně hospodářské a daňové politiky, když se právě překotná a neodůvodněná integrace jasně ukázala jako jeden ze zdrojů dnešní krize. Nelze zrovnoprávňovat členy a nečleny eurozóny tím, že se euro nařídí všem - a proto ODS prosazuje výjimku z povinnosti společnou evropskou měnu přijmout.

Evropská unie nepotřebuje žádný "demokratický skok", o němž mluvil Jean-Claude Juncker, ale skutečné reformy. Za krizi EU mohou lidé jako současný předseda Evropské komise. Jeho dnešní řeč ukázala, že je nepoučitelný. Měla by být varováním i pro ty české politiky, kteří slepým opakováním receptu "více Evropy" jen přispívají k prohlubování nedůvěry a krize a žádné skutečné řešení nenabízejí,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Pan Juncker bohužel potvrdil, že za jeho působení se Evropská unie nikam neposune. Pro Českou republiku z toho plyne jednoznačné poučení. Nenechat se uplatit slibem vyššího obsahu kakaa v čokoládě a nekývnout na členství v dluhové unii, ve kterou se mění eurozóna, nechat si předepisovat, komu udělíme právo pobytu nebo dovolit Evropské komisi, aby za nás rozhodovala, se kterými investory smíme spolupracovat,“ dodává europoslanec Jan Zahradil.

„Orgán dohledu nad pracovním trhem, to nevymyslela ani RVHP,“ reagoval Evžen Tošenovský na Junckerův plán vytvořit novou instituci, která by dohlížela na výši mezd ve členských státech. „Juncker se v podstatě vydal ve stopách francouzského prezidenta Macrona, který se snaží zlikvidovat v unii volný pohyb pracovníků,“ dodal Tošenovský. Kritizoval také nápad na vytvoření celoevropských volebních kandidátek pro volby do Evropského parlamentu: „Myšlenka, že občané budou volit jakési evropské politické strany a tím vznikne jakási nadnárodní demokracie, je zcela zcestná a nebezpečná. Vznikne naopak moc, která bude zcela odtržená od voličů. Eurofederalisté o něčem takovém sní, my to ale nesmíme připustit,“ řekl Evžen Tošenovský.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama