RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.06.2015 9:22:58 - OtakarT

Řecko

Stačí, když se vyjádříte stručně a jasně.

Jste pro odchod Řecka z eurozóny?
Na kolik je to podle Vás pravděpodobné?
Co by to pro eurozónu znamenalo?
A mělo, krom zvýšení averze vůči Euru, nějaký dopad i na nás jako občany Česka, když Euro nemáme?

Děkuji. Táborský

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 19:51:08 - RNDr. Luděk Niedermayer
Vážený pane Táborský,
zde mé odpovědi:

Jste pro odchod Řecka z eurozóny? Ne

Na kolik je to podle Vás pravděpodobné? 

I přes události posledních dní, je velice těžké odhadnout, co se vlastně stane. V současné době neexistují mechanismy, které by scénář odchodu z eurozóny umožňovaly. A už vůbec ne, nějakého člena vylučovaly. Důležité je si uvědomit, že i kdyby k výstupu z eurozóny došlo, Řecko by zůstalo členem Evropské unie.


Co by to pro eurozónu znamenalo? 

Dopad na eurozónu nebude okamžitě pravděpodobně nijak veliký, protože Řecké HDP je oproti zbytku eurozóny malé a provázanost ekonomiky také. Během ekonomické krize se také podařilo nastavit mechanismu, které mohou eurozónu před dalšími krizemi úspěšně bránit. Problém by nastal hlavně politický. Robustnost Unie by byla zpochybněna, stejně jako její schopnost řešit problémy.

A mělo, krom zvýšení averze vůči Euru, nějaký dopad i na nás jako občany Česka, když Euro nemáme? I přes to, že euro nemáme. 

Můžeme očekávat, že by se tato krize mohla v malé míře promítnout i na naší ekonomice a to kvůli naší propojenosti na ekonomiky platící eurem. Dlouhodobě by pro nás zpochybění robustnosti Unie bylo velmi špatné.

Pro další informace doporučuji můj komentář „Řecká loterie v 10 bodech“ http://www.niedermayer.cz/moje-prace/articles/149

Se srdečným pozdravem,

LN