RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2015 10:05:03 - pavel.zeleny

Už asi týden se řeší Řecko....

Proč je pro všechny tak důležité? Tak odejde z eurozóny. A co?! Kdyby šlo třeba o Francii nebo Německo, tak nic neřeknu. A proč se neřeší i to, kdo za to vše může? Je na vině Řecko nebo EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 19:48:16 - RNDr. Luděk Niedermayer
Vážený pane Zelený,

Nemyslím si, že je moudré rozlišovat mezi jednotlivými členy EU podle jejich „důležitosti“. EU je založena na rovnosti jejich členů nehledě na jejich velikost, či ekonomickou a politickou „silu“. Proto nevidím fakt, že je v problémech právě Řecko za důležitý. Důležité je, že se jeden ze členů EU vyskytl na hraně propasti, z které-li spadne, bude to znamenat desetiletí strádaní řeckého lidu v daleko větší míře, než to zažívají dnes.  

Kolaps jednání by měl také politicko-strategický dopad. Řecko se v tom „špatném scénáři" bude od Unie vzdalovat. Může se třeba snažit o bližší partnerství s Putinovým Ruskem (což vypadá, že už se děje) a i může blokovat návrhy v Evropské radě. Navíc by byla zpochybněna robustnost Evropské unie a její schopnost řešit problémy. Což je v současné nestabilní mezinárodní situaci jev velice nežádoucí.

Ukazovat si prstem na toho, kdo za to může, k řešení moc nepomůže. Časté jsou komentáře typu „Řecko v eurozóně stejně nemá co dělat“. Ani to nepomáhá najít řešení, Řecko v eurozóně je a ostatní státy eurozóny i Řekové si vystoupení z eurozóny nepřejí. Vina je beze sporu na obou stranách, i když více na straně řecké. Řecké vlády se už roky chovaly nezodpovědně a nízká věrohodnot tamních politiků situaci nijak nepomohla. Nejvíce, ale za současnou situaci může současná ultralevicová vláda, která zemi, která po rocích stagnace zase začala růst, bezhlavou eskalací konfliktu a populistickými sliby dostala tam, kde teďka je.

Moc Vám děkuji za dotaz.

Se srdečným pozdravem,

LN