RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2015 14:17:16 - sina

pomoc Řecku

Jsou známá čísla, kolik peněz už dala EU na pomoc Řecku? Zatím se totiž nezdá, že by to k něčemu vedlo. EU by měla řešit důležitější problémy.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 19:53:28 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Dobrý den,
přesné údaje uvedly nedávno HN a tak je nebudu přepisovat :

http://byznys.ihned.cz/c1-64275760-recko-a-jeho-dluhove-zavazi-podivejte-se-komu-rekove-nejvic-dluzi

Máte pravdu, že současná situace se zdá býti bezvýchodná. Nesouhlasil bych ale, s tvrzením, že finanční pomoc Řecku nikam nevedla. Řecko se v roce 2014 znovu vrátilo k ekonomickému růstu a situace v zemi se začala „uklidňovat“. Bohužel v této době přišly předčasné volby a vítězství ultralevicové Syrizy, která zajistila pokles ekonomiky zpět do recese.

Problém Řecka považuji za velice důležitý, jehož nevyřešení může mít neblahý dopad na stabilitu Evropy. Musíme si uvědomit, že kolaps jednání by měl politicko-strategický dopad. Řecko se v tom „špatném scénáři" bude od Unie vzdalovat. Může se třeba snažit o bližší partnerství s Putinovým Ruskem (což vypadá, že už se děje) a i může blokovat návrhy v Evropské radě. Dokonce ani vypadnutím z eurozóny, bez ohledu na to, že nevíme, jak by to bylo možné, by neovlivnilo jejich členství v EU. Žádný člen EU nemůže být z Unie vyloučen. Podle Lisabonské smlouvy může z Unie jen dobrovolně vystoupit.

Se srdečným pozdravem,

LN